Column

Handleiding voor kinderfeesten en verjaarpartijtjes

Witteman heeft iets gelezen

'Kijk', zei mijn zus, en overhandigde me met veelbetekenende blik een boekje. 't Is feest vandaag. Ik wist meteen waar het vandaan kwam: uit onze jeugd. 'Handleiding voor kinderfeesten en verjaarpartijtjes, buiten-en binnenspelen, tafel- en kamerversieringen en nog meer'. Het is verschenen in 1967, maar de foto op het omslag verraadt nog niets van die beruchte jaren '60 (die hoe dan ook voornamelijk in de jaren '70 plaatsgrepen): louter vrolijke, nette kindertjes met gestreken matrozenbloesjes en witte kniekousjes, nog nergens een spijkerbroek, oranje coltruitje of Afghaans jasje te bekennen.

Beeld Marcel van den Bergh

De tand des tijds heeft er bijna letterlijk ingehakt: De hele rechterbovenhoek van het boek is weggevreten, door die éne hond, die we, bij wijze van betreurenswaardig misverstand, hadden bezeten tussen een lange reeks katten.

De inhoud trok heel wat luikjes open. Ik proefde weer het citroenglazuur waarmee wij op verjaardagsfeestjes mochten 'koekvergulden'; mariabiscuitjes beplakken met tumtummetjes, hagelslag en krenten. ('Hebben de jongens een overall en de meisjes een schortje meegebracht?') Tip van de schrijfster: 'overgebleven glazuur strijken de kinderen op de boterham'. Ik werd met terugwerkende kracht misselijk. Ach, ja, en kijk, aardappelstempels! Jammer dat het mij nooit lukte zo'n mooi visje te maken als op het plaatje; een scheef driehoekje was al heel wat.

'Meisjes van een jaar of tien kan men een herinneringshoofddoekje laten maken', las ik. Daar is mijn moeder bij mijn weten nooit aan begonnen. De 'aankleed-race', die wel, net als de 'sinaasappelwedloop' het 'klapspel' en 'Anneke Tanneke Toverheks'.

In het spel 'opdrachten' herkent men de onschuldige kiem van huidige tv-programma's waarin mensen vrijwillig akelige uitdagingen aangaan. Kinderen moeten in het 'interlokale telefoonboek' het nummer opzoeken van 'bijvoorbeeld mevrouw Hoogland-Keizer in Lutjebroek', ze moeten vragen beantwoorden als 'wat kosten de eieren op het ogenblik' , ze moeten 'drie aardappels schillen, ze in een pannetje met water doen, het mesje afwassen en de schillen in de vuilnisbak gooien'; maar er zitten ook écht griezelige opdrachten bij als 'Ga naar mevrouw A. en vraag of je een haar van haar hoofd mag hebben'.

Je zou al voor mínder in therapie gaan.

Van 'eetpartijtjes' kwam het bij ons nooit. Met afgunst las ik daarom het recept voor de 'bibelebontse berg': 'Op een grote ronde schaal, die men met stoom warm houdt, legt men in het midden een berg in kleine stukjes gesneden gaar vlees. Hierover komt aardappelpuree, dat men zo hoog mogelijk optast en een beetje gladstrijkt. Deze berg wordt met stevige erwtjes bedekt, en aangedrukt met een pannekoekmes of extra schoon gewassen handen.' Kom daar nog maar eens om!

'Wacht u voor overdaad', waarschuwt de schrijfster, maar ze merkt ook op: 'Als u het eens erg leuk wilt doen, bijvoorbeeld bij een kroonjaar, kunt u jurkjes, pakje, enzovoort bestellen bij Mejuffrouw E.A.L. Modderman, Vaartweg 57, Hilversum'. En dan, de slotzin: 'Zelfs als uw zoons en dochters volwassen zijn zullen ze met dankbaarheid aan deze gelukkige dagen terugdenken.'

Ik sloeg het boekje dicht en fietste naar mijn favoriete wijnhandel. Daar kocht juist een man met een 4-jarig dochtertje een paar dozen wijn voor een feestje. 'Hoeveel mensen komen er?', vroeg de uitbater. 'Geen idee. Het is een kínderfeestje...', antwoordde de man met een diepe zucht. Waarop de uitbater begrijpend knikte, en sprak: 'Dan zou ik nog maar een doosje extra nemen'.

s.witteman@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.