Handjeklap Prodi-Berlusconi loopt stuk op verzet politiek en omroep

Door een deal met de tv-baas Silvio Berlusconi heeft de regering van premier Romano Prodi de politieke steun proberen te kopen van de oppositieleider Berlusconi....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Woensdagochtend in alle vroegte sloten drie ministers en twee onderministers een veelomvattend akkoord met de rechtse oppositie. De oppositie valt in de praktijk vaak samen met Mediaset, het tv-concern van haar leider. In het akkoord werden de tv-belangen van Berlusconi ingeruild tegen de politieke belangen van de regering.

Volgens een uitspraak van het Constitutionele Hof van eind 1994 mag één eigenaar niet meer dan 20 procent van de twaalf nationale tv-kanalen hebben. Met zijn drie kanalen heeft Berlusconi er dus één te veel. Maar de berlusconianen tellen geen twaalf maar vijftien zenders. Dus is er, volgens hen, niks mis.

Eind augustus verliep de termijn waarbinnen Berlusconi één van zijn zenders moest inleveren of ermee op de kabel moest gaan. Op het laatste moment gaf de regering hem 'voor de laatste keer' vijf maanden respijt. Intussen zou het parlement een nieuwe omroepwet moeten aannemen. Zo niet, zei Prodi, dan zal de regering onverbiddelijk de beslissing van het Hof uitvoeren.

De nieuwe omroepwet is niet in zicht, en 31 januari blijkt niet de uiterste datum. De regering heeft Berlusconi's concessies verlengd tot 31 mei, met een mogelijke verlenging van twee maanden. Ook andere tv-kwesties heeft men in één moeite door willen regelen.

Zo beloofde de Mediaset-oppositie haar parlementaire verzet te staken tegen het jaarlijkse decreet - de uiterste datum daarvoor is dit jaar 22 december - om de RAI van de financiële ondergang te redden. En zo beloofde de regering, de RAI onder curatele te stellen van de commissie van controle op de publieke omroep.

Maar het nachtelijk akkoord tussen regering en oppositie ging veel verder dan de tv. In ruil voor verlenging van de etherconcessies van Mediaset was de oppositie bereid tot belangrijke concessies. Zoals de opheffing van de rechtse blokkade tegen kwesties die de regering snel geregeld wil zien: omzetting in wetten van tientallen decreten die vervallen zijn verklaard, aanvaarding van een wetsontwerp over bestuurlijke decentralisering, verlening van volmacht aan de regering voor hervormingen van het staatsapparaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.