Halverwege ontspoort Rice

Damien Rice..

Tilburg Nederlanders genieten in het buitenland de twijfelachtige eer als geen ander volk zo luidruchtig door popconcerten heen te kwebbelen. Zo niet de fans van Damien Rice. Was het er in het stijf uitverkochte Tilburgse 013 ooit zo stil als dinsdag, toen de zanger aantrad voor zijn enige Nederlandse show? Het enige geluid dat je hoorde, was bij ieder liedje een beschaafd herkenningsapplaus. Want naar Damien Rice ga je niet om er doorheen te kwebbelen, maar om te zwelgen in zijn hartstochtelijke ballads.

Met zijn twee platen vol liedjes waarin de zanger zijn gevoelens de vrije loop laat, heeft Rice een idolaat publiek aan zich weten te binden. En ook wanneer je niet geraakt wordt door die platen omdat alle emoties net iets te groots of te schreeuwerig worden geuit, dwong de uiterste concentratie van Rice en zijn band, met een hoofdrol voor celliste Vyvienne Long, veel respect af.

Rice’s liedjes beginnen meestal rustig, met teder gitaar- of pianospel. Aanvankelijk mijmert Rice, maar halverwege zijn liedjes wordt hij droeviger, bozer of wanhopiger. Dan ontsporen zijn liedjes in veel gestructureerd kabaal van zijn band. En een Rice die het in bijvoorbeeld Rootless Tree uitroept: ‘Fuck you, fuck you, fuck you!’

Wat Rice in 013 steeds heel knap deed, was na dergelijke uitbarstingen het boeltje weer goed op de rails zetten en de noten laten wegdrijven, tot de stilte was teruggekeerd. Het klonk geweldig en Rice wist van geen ophouden. Knap om iedere keer weer zo zonder veinzen je zieleleed met je publiek te willen delen, maar op den duur snakte je naar een vrolijke noot, of naar een Rice die even iets leuks vertelde. Maar nee, tot iets ordinairs als het publiek toespreken, verlaagde Rice zich niet.

Gijsbert Kamer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden