Review

Hallo Bungalow slaat plank mis

Het geweld is volledig misplaatst, de grappen zijn flauw en de toch al magere plotlijntjes zakken steeds verder weg. Voor de acteurs zit er weinig anders op dan schmieren.

Pauline Kleijer
Actrice Anne Marie Jung in Hallo Bungalow Beeld .
Actrice Anne Marie Jung in Hallo BungalowBeeld .

De locatie is veelbelovend. Hallo bungalow speelt zich af in een vakantiepark, zo'n typisch Nederlandse biotoop vol aan regels gebonden, opgelegde knusheid. Een prima setting voor een film. Een bitterzoete tragikomedie bijvoorbeeld - want hoeveel klein leed gaat er niet schuil achter de geruite gordijnen van huisje nummer 211 of 17?

Misdaadverhaal à la Tarantino

Aanvankelijk lijkt Hallo bungalow inderdaad dat pad in te slaan. De vriendinnen Trijntje, Olivia en Bibi werken al twintig jaar op bungalowpark De Lusthove. Stiekem hebben ze altijd gedroomd van een ander leven, maar er lijkt geen ontsnapping mogelijk uit het vakantieparadijs. Olivia (Lies Visschedijk) zorgt voor haar bezitterige moeder, Trijntje (Eva van der Gucht) zit vast in een vreugdeloos huwelijk met haar jeugdliefde en Bibi (Anne-Marie Jung) heeft uit gemakzucht nooit werk gemaakt van haar zangcarrière. Nu zingt ze elke ochtend het parklied, steeds valser en schriller.

Al snel blijkt dat regisseur Anne de Clerq (Jack bestelt een broertje) allesbehalve een subtiel, invoelend verhaal wil vertellen. De humor in Hallo bungalow is van het grove soort: we moeten lachen om iemand die bijna verdrinkt, lachen om een kind dat wordt 'geadopteerd' uit een asielzoekerscentrum en lachen om de verstandelijk gehandicapte zoon van de parkeigenaar. Dat is al wat veel gevraagd, maar het wordt pas echt moeizaam wanneer de film zich ontpopt tot een Tarantino-achtig misdaadverhaal.

Veel talent in misplaatste film

Alles wat daarbij kan misgaan, gaat in Hallo bungalow mis: het geweld (fel en bloederig) is volledig misplaatst, de grappen worden steeds flauwer en de toch al magere plotlijntjes zakken steeds verder weg in het drijfzand van de slordige regie. Voor de acteurs zit er weinig anders op dan schmieren; een pijnlijk gezicht. Dat zoveel aardig talent zich aan deze kille, ontsporende komedie heeft willen verbinden, is een raadsel.

Hallo Bungalow. Regie: Anne de Clercq. Met: Lies Visschedijk, Eva van der Gucht, Anne-Marie Jung, Stefan de Walle, Jennifer Hoffman, Roeland Fernhout. 94 min., in 72 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden