Komedie

Hallam Foe

Op papier klopt er niets aan Hallam Foe

Floortje Smit

Eigenlijk is het geen jongen van wie je makkelijk kunt houden, die Hallam Foe. Hij begluurt mensen, draagt graag de jurk van zijn overleden moeder, is vreselijk grof tegen zijn stiefmoeder en verzeilt in een relatie waarbij Freud zelfs zijn wenkbrauwen zou fronsen. Een 'eng mannetje', noemt zijn collega Kate Breck hem.

Op papier klopt er niets van Hallam Foe, waarvoor regisseur David MacKenzie (Young Adam) het gelijknamige boek van Peter Jinks bewerkte. Het hoofdpersonage is onaangenaam en de verhaallijnen zijn wel heel losjes verweven, waardoor de film telkens van toon verandert.


Het ene moment woont Hallam in een boomhut en onderzoekt zijn vermoeden dat zijn stiefmoeder zijn echte moeder heeft vermoord. Het volgende klimt hij over de daken in Edinburgh voor een nieuw avontuur en lijkt hij het hele moordcomplot wel vergeten.


Toch is het onevenwichtige Hallam Foe wel een léuke film geworden, juist vanwege het verwerpen van de regels. MacKenzies derde literatuurverfilming bevindt zich op een merkwaardig maar zorgvuldig gekozen snijvlak tussen een absurde romantische komedie, een gotisch sprookje met kastelen en boze stiefmoeders, een moordmysterie en coming of age-drama waarin een puber worstelt met de zelfmoord van zijn moeder. MacKenzie laat werelden botsen en mengt tegelijkertijd de genres ingenieus, versterkt door een intrigerende soundtrack en camerawerk. Ernst wordt gecompenseerd door humor, gekte door realisme. Omdat niemand in Hallam Foe eenduidig te doorgronden blijkt, de charmante en schaamteloze Kate (Sophia Myles) voorop, kan 'eng mannetje' hier opeens een aannemelijk complimentje zijn.


Veel van Hallams obscene gedrag kan overigens nog nét als onschuldig worden weggewuifd omdat hij op een prettige grens tussen volwassenheid en kindertijd zweeft. Zijn charme is te danken aan Jamie Bell, vooral bekend als balletjongen Billy Elliot, die een even kinderlijke als brutale pose kan aannemen. Hij overtuigt als hij met een dierenhuid op zijn hoofd vanuit zijn boomhut een vrijend stelletje aanvalt, maar ook als hij strak in pak seksuele avonturen aan moet horen van een collega.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden