Blad Quest Psychologie

Halfvolle glazen en de oudste beweging ter wereld in Quest psychologie

Wat is lezenswaardig deze week? In ‘Quest psychologie’ is het vraagteken nooit ver weg.  

Quest Psychologie

‘Kun je een optimist maken van jezelf?’ ‘Liefdesverdriet: wat helpt?’ ‘Pesten dieren elkaar?’ ‘Waarom zeggen we oké?’

Het vraagteken, een populair leesteken om de aandacht van de lezer te trekken en de nieuwsgierigheid te prikkelen, is in Quest Psychologie nooit ver weg. Om met de eerste vraag te beginnen: ja, het is mogelijk om aan te leren dat een voor de helft gevuld glas halfvol is en niet halfleeg. ‘Naast een eigenschap is optimisme namelijk ook een vaardigheid. Die kun je ontwikkelen.’

Nog een leuk en positief stemmend weetje: voor het eerst sinds 2008 zijn er in Nederland meer optimisten dan pessimisten. Het zou blijken uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Quest Psychologie is niet alleen. Het gezelschap in de kiosk is zwaar concurrerend: Psyche & Brein, Psychologie en Psychologie magazine. Om zich te onderscheiden prijst Quest Psychologie zichzelf aan met de geinige slogan ‘100% zweefvrij.’ QP wil vooral praktisch zijn. Vandaar al die vraagtekens.

Ook binnenin wemelt het ervan. Een kleine greep uit tientallen vragen:

‘Is wandelen goed voor ons brein?’

‘Een dieet om alerter te worden: werkt dat?’

‘Waarom doen mensen toch zo veel moeite voor al die corso’s, parades en optochten?’

‘Hangt je muzieksmaak samen met je persoonlijkheid?’

‘Kunnen dieren elkaar pesten?’

‘Wie vermoordt de pissebed?’

En, onze persoonlijke favoriet: ‘Snap je?’ (Boven een stukje over de leesbaarheid van romans en kranten.)

Met beide benen op de grond geeft de redactie geduldig en in begrijpelijke taal antwoord, meestal. Een van de rubrieken heet, nogal toepasselijk, Vraag & Antwoord. Soms weet de redactie het ook niet. Het antwoord op de vraag waarom gapen besmettelijk is, levert een ronduit teleurstellend antwoord op: ‘Dat is een raadsel.’

Altijd goed: een stuk over seks. Er worden maar liefst acht redenen genoemd waarom seks meer oplevert dan plezier. Je presteert er beter van op het werk, je slaapt makkelijker in, het is goed voor de vetverbranding en – deze zagen we echt niet aankomen – je leeft langer.

Echt genoten ook van de pogingen in Quest psychologie om synoniemen te bedenken. Partners duiken in de koffer, seksen, zijn actief tussen de lakens, vozen, maken de oudste beweging ter wereld en rollebollen. Ook bedrijven ze horizontale sport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.