Hail, Caesar! En waarom u deze film wel/niet moet kijken

Wekelijks selecteert de Volkskrant nieuwe films die u niet mag missen. En een paar die u met gerust hart kunt overslaan. Deze week draait het allemaal om Hail, Caesar!, de zeventiende film van de gebroeders Coen, die Hollywood hierin op een virtuoze manier in beeld brengen.

Jantien Kingma
Scarlett Johansson als DeeAnna Moran in Hail, Caesar! Beeld epa
Scarlett Johansson als DeeAnna Moran in Hail, Caesar!Beeld epa

Verwaand, onvolwassen, onnozel en besluiteloos zijn de sterren uit de stal van filmstudio Capital Pictures. Het zijn de jaren vijftig en fixer/manusje-van-alles Eddie Mannix (Josh Brolin) moet de Hollywood-sterren in de gaten houden en motiveren. Zorgen dat zij overeind blijven staan in deze krankzinnige wereld en alle schandalen uit de pers houden. In Hail, Caesar! wordt deze jongen (die overigens echt bestond, hij werkte voor Metro-Goldwyn-Mayer Studios) 24 uur lang gevolgd.

Joel en Ethan Coen hebben een aantal goede namen weten te strikken voor hun zeventiende film. Scarlett Johansson speelt DeeAnna Moran, een prachtige zwemster uit aquamusicals die buiten haar optredens nogal grofgebekt is. Dan heb je de dommige steracteur Baird Whitlock (George Clooney) die van de set wordt gekidnapt en de grote studiobaas die geen zinnige woord te melden heeft (Alden Ehrenreich). Channing Tatum tapt er op los in wederom een dansrol en Tilda Swinton komt als journaliste verhaal halen.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Recensiespiegel

de Volkskrant

George Clooney als de dommige Baird Whitlock. Beeld
George Clooney als de dommige Baird Whitlock.Beeld

de Volkskrant

Genoeg ingrediënten voor een succesvolle film dus, vindt Volkskrant-recensent Bor Beekman. 'De wijze waarop de Coens die Hollywood-filmsets in beeld brengen en van elk genre een miniportie uitserveren, is ronduit virtuoos', schrijft hij. 'Van een Gene Kelly-achtig en homo-erotisch getint matrozendansnummer No Dames (met Channing Tatum als ster) tot de synchroonzwemkunst en acrobatische cowboystunts. De mise-en-scène, de verzadigde kleuren, de klassiek in beeld gebrachte beweging : álles kan tippen aan het beste uit de gouden Hollywoodjaren.' Maar dit maakt Hail, Caesar! ook een soort vitrine schrijft hij: 'De film is op momenten zo verbluffend dat de tussen die kunststukjes gevatte plotverwikkelingen van de eigenlijke film er wat bleek en tam bij afsteken. Maar wel fijn om naar te kijken.' Drie sterren.

De beste en minste Coen-films

Het grote oeuvre van de gebroeder Coen leent zich uitstekend voor lijstjes, die na elke volgende film opnieuw kunnen worden gerangschikt. Naar aanleiding van Hail, Caesar! het Volkskrant-lijstje van de beste (en minste) Coen-films. Met op één Fargo uit 1996, op twee The Big Lebowski (1998) en op drie No country for old men (2007). Hier is het rijtje met alle films te lezen.

Het Parool en VPRO Cinema

De recensent van het Parool geeft Hail, Caesar! ook drie sterren, maar is kritisch. 'Een echt slechte film zullen de gebroeders Coen waarschijnlijk nooit maken, maar het probleem van Hail, Caesar! is dat hij twee tegengestelde kanten op wil. De film wil een satire zijn over het Hollywood van de jaren vijftig, maar er ook een hommage aan brengen. Het laatste gaat de gebroeders Coen beter af dan het eerste, want als satire is Hail, Caesar! flinterdun.' Daarbij een kritische noot over de eerder genoemde sterren: de broers hebben inmiddels zoveel prestige dat Hollywoodsterren zelfs voor een bijrol graag komen opdraven. Het was vast gezellig op de set van Hail, Caesar!, waarin veel sterren zich uitleven in maffe typetjes, maar het geeft de kijker het gevoel dat hij op een Hollywoods onderonsje is beland.'

Nederlandse media zijn eensgezind over het aantal sterren, maar inhoudelijk loopt hun kritiek nogal uiteen. Zo is VPRO Cinema (drie sterren) het meest negatief van de drie: 'Deze ode van de Coens aan de Hollywoodfilms van de jaren vijftig is leuk voor cinefielen, maar zal verder geen groot publiek aanspreken. Daarvoor is de plot te bedacht en onbeduidend. En is de film, op een enkele scène na, ook niet erg grappig.'

The Coen Brothers

Als het aan Joel Coen (61) en Ethan Coen (58) ligt, komt er nooit een 'definitieve biografie' over hun leven en werk. Dat kreeg filmjournalist Ronald Bergan te horen toen hij de broers benaderde voor medewerking aan zijn biografie (The Coen Brothers, 2000). Hij kreeg een fax terug, waarin de broers lieten weten zijn cv te hebben bekeken, met daarin Bergans biografie over Laurel en Hardy. 'Als u dat boek nogmaals zoudt willen uitgeven, maar dan Laurel en Hardy vervangt door Joel en Ethan, heeft u onze zegen.’

Ethan Coen en Joel Coen. Beeld ap
Ethan Coen en Joel Coen.Beeld ap

The Telegraph

Dan buitenlandse media. 'De drukke Hollywood-komedie van de Coen Brothers bevat meer grappen dan dat het een plot heeft, maar George Clooney en Ralph Fiennes stelen de show', schrijf The Telegraph (drie sterren). 'Het hele oeuvre van de gebroeders Coen bevat genres en stijlen uit films uit het verleden. Ze plunderen een oud recept en vullen dit met nieuwe lekkernijen. Het tweetal weet duidelijk veel over de ins en outs van het studio-tijdperk.'

Vulture en The Guardian

Alles wat de gebroeders Coen doen is weloverwogen en opzettelijk, schrijft Vulture. 'Dit is het geval bij hun komische temperament en het ritme van hun verhalen. George Clooney komt alleen niet helemaal goed uit de verf, schrijft Vulture. 'Het lijkt erop of Clooney het fijn vindt om met de gebroeders Coen te werken omdat ze hem altijd casten als de 'domme man'. Maar zijn idee van een domme man komt tot uiting door of tergend langzaam te praten of hysterisch te babbelen. De film zou wellicht beter af zijn geweest als Clooney en Brolin van rol gewisseld zouden hebben. Al met al voelt Hail, Caesar! te weloverwogen.'

The Guardian is het meest positief en noemt Hail, Caesar! een 'glorieus eerbetoon aan de gouden eeuw van Hollywood'. The Guardian maakt nog een vergelijking met The Big Lebowski: 'Het moet gezegd worden dat het plot waarin het gaat om de kidnap, niet het centrale aandachtspunt is van de film - in tegenstelling tot bij The Big Lebowski. We zitten niet op het puntje van onze stoel om erachter te komen wie het heeft gedaan en waarom. Het is eigenlijk gewoon een klein onderdeel van een veel groter canvas. Als kijker voel je dat de gebroeders Coen genieten van het invullen van de details.' Vier sterren.

Hail, Caesar! Komedie. Regie Joel en Ethan Coen. Met Josh Brolin, George Clooney, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Channing Tatum. 106 min., in 51 zalen.

Een ode aan een droomfabriek

In Hail, Caesar! spotten en pronken de Coen-broers met het Hollywood van de jaren vijftig. Een droomfabriek, bijeengehouden door fixer Eddie Mannix, een van de beruchtste types uit de filmhistorie. (+)

null Beeld
Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden