Hackers willen lekken anoniem kunnen melden

Nederlandse hackers werken aan de oprichting van een eigen platform dat hun de mogelijkheid moet bieden anoniem lekken te melden aan bedrijven en overheden. Het platform, met de werktitel Hacker-leaks, is volgens hen nodig omdat hackers die te goeder trouw lekken opsporen en melden nu nog vaak vervolgd worden voor computervredebreuk.

Beeld getty

Dat zegt Koen Martens, woordvoerder van een een groot aantal hackers in Nederland. Om beveiligingslekken te kunnen aantonen, moeten hackers vaak inbreken op computers en daarmee overtreden ze de wet. Onlangs nog deed het Utrechtse poppodium Tivoli aangifte tegen de hacker die zich meldde nadat hij een lek in de website van Tivoli had blootgelegd. 'Zolang dat zo is, moeten wij een andere manier verzinnen om anoniem te kunnen werken', aldus Martens.

Vorig jaar deed de PvdA al een voorstel om een klokkenluidersregeling in het leven te roepen voor zogenaamde white hat-hackers. Dat zijn hackers die te goeder trouw lekken aantonen.

Hoewel het erop leek dat er een Kamermeerderheid voor zo'n regeling was, is er sindsdien op dat vlak niets meer gebeurd. Volgens kenners zitten er erg veel haken en ogen aan een dergelijke regeling.

Zelf initiatief
Mede om die reden nemen de hackers nu het initiatief in eigen hand. Volgens Martens willen ze de nieuwe organisatie 'los van de overheid oprichten maar uiteindelijk wel in samenwerking met hen.'

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTv), Erik Akerboom, ziet wel iets in dat soort samenwerking. Akerboom, die vandaag het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) opent, zegt daarover: 'We moeten hackers geen vrijbrief geven om lekker aan de slag te gaan, maar als zij op verantwoorde wijze proberen problemen aan de kaak te stellen, vind ik dat wij hen daarin moeten ondersteunen.'

Ook hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs van de Radboud Universiteit Nijmegen denkt dat de overheid meer gebruik moet gaan maken van de kennis en kunde van hackers dan tot nu toe gebeurt.

'Hoe je het precies invult, is best lastig, maar ik denk dat het Nationaal Cyber Security Centrum een goede buffer zou kunnen vormen tussen die mensen en de overheid. Ik denk dat zij veel waardevolle informatie kunnen verschaffen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden