Haarlem koopt een echte Hals

Voor het eerst sinds 1911 heeft het Frans Hals Museum een echte Frans Hals verworven. Het gaat om een op koper geschilderd miniatuurportret uit 1617 van de Haarlemse schrijver Theodorus Schrevelius....

De aankoop, die slechts 15,5 bij 12 centimeter meet, is afkomstig uit particulier bezit en heeft 800 duizend euro gekost. De taxatiewaarde ligt rond de 1 miljoen euro.

Het is de eerste keer dat het museum betaalt voor een werk van Frans Hals. De overige elf schilderijen van Hals die het in bezit heeft, waren schenkingen.

'Het heeft lang geduurd voordat het geld bij elkaar was', zegt Pieter Biesboer, conservator van het Frans Hals Museum. Toen de koop niet door dreigde te gaan wegens geldgebrek, heeft de eigenaar de prijs verlaagd met 150 duizend euro.

De overige financiële steun komt van de Vereniging Rembrandt, de Mondriaan Stichting, het VSB fonds en de Vereniging Vrienden van het Frans Hals Museum.

In 1995 wisselde het stuk bij veilingshuis Christie's in Londen voor ongeveer honderdduizend euro van eigenaar. Het stond toen nog omschreven als 'attributed to Frans Hals'. Het museum had indertijd geen geld om het te kopen. 'Wij werken voor de eeuwigheid', relativeert Biesboer de forse prijsstijging sinds de authenticiteit van het werk is vastgesteld.

Restaurator Martin Bijl onderzocht onlangs de echtheid en stelde vast dat de materiële opbouw en karakteristieke penseelvoering van Frans Hals zijn. Ook Hals-specialist Seymour Slive beschouwt het werk als authentiek.

Hals schilderde Schrevelius als een voorname geleerde. De schrijver houdt in zijn hand een boekje met daarop zijn leeftijd: 44 jaar.

Het miniatuurportret maakt deel uit van een groep van 35 kleine portretten van geleerden, dominees en andere belangrijke publieke figuren, geschilderd door Frans Hals. De portretjes dienden als voorbeeld voor gravures die als titelpagina of als bijvoegsel bij hun publicaties werden gevoegd.

Het portet is volgens directeur Karel Schampers een belangrijke aanvulling op de collectie van het museum. Behalve de grotere portretten en de schuttersstukken vertegenwoordigt het miniatuurportret een derde, nieuwe categorie in het museum. Het is bovendien het vroegste bewaarde portret in de reeks van vijfendertig, en het enige dat zich in Nederland bevindt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden