StijlpastoorMannenharen

Haar is het virielste accessoire in het arsenaal van de man

Pieter Broertjes en Ferdinand Grapperhaus. Beeld Hollandse Hoogte

Burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes laat zijn manen de vrije loop. Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg begrijpt dat wel.

In het jaar dat de musical Hair debuteerde in de bioscoop, was Pieter Broertjes een student sociale wetenschappen met naar ik aanneem een bij de tijdgeest en zijn studierichting (ontwikkelingseconomie en arbeidssociologie) passende lange haardracht. Misschien dat de recente sluiting van de kappers een aanleiding is geweest, maar ergens in de laatste maanden moet de burgemeester van Hilversum gedacht hebben: ik doe het gewoon weer. En hij liet zijn manen de vrije loop.

Ik begrijp dat wel. Iedere man wil op een bepaald moment de rocker in zichzelf de ruimte geven. Zeker als je ouder wordt, de haren witter en dunner groeien, en je feitelijk toch niks te verliezen hebt (Broertjes is bezig aan zijn laatste termijn als eerste burger van Hilversum). Dan wil je nog één keer dat gevoel ervaren dat je als jonge hemelbestormer ook had, de haren wapperend in de wind.

Omdat genetisch geluk nooit evenredig wordt verstrooid, is lang haar niet voor elke man weggelegd – zie de tot een glimmende badmuts veroordeelde jonge bruidegom ter rechterzijde (hierboven). De lichaamstaal van de minister van Justitie spreekt boekdelen: benen en armen wijd, schouders naar achteren, borst en bierglas naar voren. Maar hoe Benito de houding van Ferdinand Grapperhaus ook, hier geldt de Bijbelse wet van Samson. Haar is het virielste accessoire in het arsenaal van de man, dat is een even evolutionair als antropologisch gegeven. Broertjes hoeft tijdens de onderhandelingen (minister en burgemeester troffen elkaar om over de veiligheidsregio te soebatten) zijn handen maar even door het haar te halen, en Grapperhaus voelt zich als een Filistijn wiens koren door Samson in de hens is gezet.

Optreden van Herman Brood and his Wild Romance in theater Luxor. Beeld Hollandse Hoogte

Een mat als die van de burgemeester vraagt wel om toewijding. Én om incasseringsvermogen, want geloof maar dat mensen in zijn omgeving hier wat van vinden. Wat ik altijd een voordeel vind van lang haar: het ziet er een beetje louche uit, maar op een bohemiene manier. Een heel kort kapsel oogt meteen heel militant. En dan houdt Broertjes zijn troefkaart nog op zak. Als hij in plaats van het grijze vernis op de smalle kin een serieuze baard zou laten groeien, zou hij op de apenrots die we politieke arena noemen nog een extra treetje promoveren. Zoals James Brown ons al leerde: ‘Haar is het belangrijkste. En dan tanden. Haar en tanden, als een man dat heeft, heeft hij alles.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden