Haaksbergenlicht

Heb je last van een dipje, jongen? Een oudere collega maakt zich ongerust over het gedrag van Niche. Die is elektriciteit aan het opwekken....

Peter van den Berg

De rubytec (14,95 euro, buitensportzaak Bever, Arnhem) is eenautomatische zaklamp annex telefoonoplader die niet op batterijen werkt,maar moet worden geactiveerd. Een logisch vervolg op de aloude knijpkat uitde Tweede Wereldoorlog, waarmee een zaklampje door een knijpende bewegingte maken in werking werd gesteld. Deze nieuwe versie kan ook een mobieltjeopladen, zonder gebruik te maken van het stopcontact.

De lamp/oplader is redelijk van afmetingen (9x5x3 centimeter) en ligtdus makkelijk in de hand. Aan de rechterzijde zit een uitklapbaarhandeltje, waarmee, door een draaiende beweging te maken, het apparaatwordt opgeladen. Eén minuut draaien geeft twintig minuten licht. Door dedrie knoppen boven op de lamp omhoog te schuiven, kan de lichtsterkteworden gevarieerd. De Led-lampjes lijken in de verte op het logo van Talpa,maar toch is de lamp puik.

Nu de telefoonoplader. 'Kies de kabel die bij het type telefoon hoorten koppel deze aan de oplader', leest Niche op de verpakking van dezeHaaksbergenlamp. Maar pas op! Op lang niet alle mobieltjes past debijgeleverde kabel. Er zijn weliswaar vier verloopstukjes bijgeleverd, maardie sluiten lang niet aan op álle mobiele telefoons. Wie de rubytec wilaanschaffen, doet er goed aan het apparaat in de winkel direct te testenop zijn mobieltje.

Toch brengt dit apparaatje Niche op een idee. De hometrainer wordt meteen dynamo erop omgebouwd tot stroomopwekker. Een paar uurtjes thuisfietsenom even later het Journaal te kunnen bekijken.

Peter van den Berg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden