NIEUWS

Haagse gemeenteraad gaat onderzoek doen naar kosten en vertraging van bouw cultuurcomplex Amare

De gemeenteraad van Den Haag begint een onderzoek naar de problemen bij de bouw van het cultuurcomplex Amare. Het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater, het Koninklijk Conservatorium en het Zuiderstrandtheater valt duurder uit dan gepland en wordt later opgeleverd.

Bart Dirks
Cultuurcomplex Amare in Den Haag. Beeld
Cultuurcomplex Amare in Den Haag.

‘De problemen bij Amare staan niet op zichzelf’, zegt raadslid Robert Barker (Partij voor de Dieren). ‘Ook bij andere grote projecten heeft Den Haag onvoldoende greep op kosten en voortgang.’ De gemeenteraad heeft besloten tot een vooronderzoek – een eerste stap naar een mogelijke raadsenquête. Daarbij kunnen (oud-)wethouders, ambtenaren en andere betrokkenen onder ede worden gehoord.

In 2014, bij de oorspronkelijke plannen voor het onderwijs- en cultuurcomplex, beloofde het stadsbestuur plechtig dat het gebouw nooit duurder zou worden dan 177 miljoen euro. Inmiddels is de rekening opgelopen tot 223,3 miljoen euro. En dat terwijl allerlei mooie snufjes (zoals een beweegbare vloer) werden geschrapt.

De Haagse Rekenkamer concludeerde afgelopen najaar dat de gemeenteraad onjuist en onvolledig is geïnformeerd door het college. Anne Mulder (VVD), sinds september wethouder Stadsontwikkeling, deed afgelopen week al een knieval naar de raad. ‘U moet er vertrouwen in kunnen hebben dat het goed loopt, hier in het stadhuis’, zei hij. ‘U bent als gemeenteraad niet een soort speurhond. U moet informatie goed kunnen begrijpen.’

Aan de buitenkant oogt het nieuwe cultuurpaleis naast het stadhuis inmiddels zo goed als af, maar binnen zijn nog veel werkzaamheden niet op tijd klaar. De cultuurinstellingen zouden eigenlijk in januari de sleutel krijgen. Bouwcombinatie Candanz (onder andere VolkerWessels) heeft de oplevering uitgesteld naar mei, maar ook dat wordt niet gehaald.

Toch hoopt de gemeente nog steeds dat in september publiek kan worden verwelkomd in Amare. Maar dan moeten het Residentie Orkest en het Nederlands Dans Theater wel voor de zomer het gebouw in kunnen voor repetities. Het Koninklijk Conservatorium heeft de verhuizing al uitgesteld tot de jaarwisseling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden