Haagse cultuur gaat samenwerken met Rotterdam

De gemeente Den Haag wil dat Haagse culturele instellingen de komende jaren nadrukkelijk gaan kijken naar samenwerking binnen de metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Dat is één van de plannen die staat in het Beleidskader Kunst en Cultuur 2013-2016 dat vandaag is vastgesteld door het Haagse college.

Rotterdamse skyline @copy; anp

In het college-akkoord was al afgesproken dat Den Haag jaarlijks 50 miljoen euro beschikbaar stelt voor cultuursubsidies. Een adviescommissie gaat de komende maanden op basis van de plannen van de Haagse culturele instellingen beoordelen hoe de subsidie verdeeld gaat worden. Belangrijk criteria zijn of de Haagse bevolking centraal staat bij de programmering en of de instellingen cultureel ondernemerschap hoog in het vaandel hebben staan.

Daarnaast wil Den Haag de komende vier jaar gaan investeren in cultuureducatie. 'Jongeren van nu zijn immers het publiek van morgen', stelt wethouder Marjolein de Jong (Cultuur). 'Ondanks de bezuinigingen moeten mensen gestimuleerd blijven worden om buiten de geijkte kaders te denken'.

Het is de bedoeling dat alle kinderen in Den Haag al op de lagere school in aanraking gaan komen met cultuur. Hierbij kunnen de culturele instellingen ook een belangrijke rol gaan spelen, aldus De Jong. 'Zo kan een klas bijvoorbeeld een repetitie van het Residentie Orkest bijwonen', noemt ze als voorbeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden