György Pálfi kiest met zijn tweede film de aanval

********..

RO

Taxidermia

Regie György Pálfi.Met Csaba Czené, Gergely Trócsányi, Piroska Molnár, Adél Stanczel.In 6 zalen.

Een tweede film maken. Dat is voor iedere regisseur per definitie een lastige opgave, en voor regisseur György Pálfi al helemaal; zijn debuut Hukkle werd wereldwijd geroemd om zijn schoonheid en zijn oorspronkelijkheid.

Pálfi kiest met Taxidermia de aanval. Zíjn tweede film is een uitzinnig drieluik over drie generaties mannen.

De stijl die Pálfi hanteert, is woest. In zijn universum kan alles. Vader Vendel is een oversekste soldaat, diens zoon Kalman strijdt om de titel Wereldkampioen Vreten en de kleinzoon verdient de kost als taxidermist – niet zomaar een dierenopzetter natuurlijk, maar eentje met een uitzonderlijke dadendrang.

Deze drie generaties reflecteren de recente Hongaarse geschiedenis. Al wordt dat bij Pálfi nooit helemaal concreet. Zijn film gaat in de eerste plaats over de vraag wat er van de mens overblijft als zijn lichaam tot een skelet is gereduceerd. Met andere woorden: wat is nou eigenlijk de zin van het leven?

Bij Pálfi is film een aaneenschakeling van extreme situaties en bizarre verhalen. Een vuurspuwende penis komt voorbij, seks met een varken, groteske vreetwedstrijden en ook voor opgezette mensen schrikt hij niet terug. Een dikke man is bij de Hongaarse regisseur een extreem dikke man, wiens vetrollen tot op de grond hangen.

Die uitzinnigheid werkt aanstekelijk. Maar de verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog, het communisme en het huidige consumentisme blijven te abstract en geforceerd.

Taxidermia is het werk van een oorspronkelijke filmmaker die nu snel zijn derde film moet gaan maken. Met meer rust in zijn lijf, en iets minder aandrang om per se af te wijken van alles wat voor normaal doorgaat.RO

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden