Gurlitt bezat kostbaar beeld van Rodin

Opnieuw blijkt Cornelius Gurlitt, de in mei overleden zoon van een kunsthandelaar die zaken deed met de nazi's, waardevolle kunstwerken in zijn bezit te hebben gehad. In zijn appartement is een marmeren beeld gevonden van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917). Het kunstwerk is 'vermoedelijk zeer kostbaar'.

Michiel Kruijt
Het beeld van Auguste Rodin dat bij Gurlitt is gevonden. De teksten in de foto's zijn van de onderzoekers. Beeld TASKFORCE
Het beeld van Auguste Rodin dat bij Gurlitt is gevonden. De teksten in de foto's zijn van de onderzoekers.Beeld TASKFORCE "SCHWABINGER KUNSTFUND"

Dat is het oordeel van Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur van Singer Museum in Laren. Dit museum bezit zeven beelden van Rodin, de grootste collectie van deze beeldhouwer in Nederland. De Lorm benadrukt dat hij geen Rodin-specialist is, maar stelt dat 'er een reële kans is dat dit een oorspronkelijk, vroeg werk is van Rodin'. Bronzen versies van dit beeld zijn in het verleden verkocht voor honderdduizenden euro's. Het zou De Lorm niet verbazen als dit marmeren beeld nog veel meer waard is.

Een schilderij van Jan van Kessel. De teksten in de foto's zijn van de onderzoekers. Beeld Taskforce
Een schilderij van Jan van Kessel. De teksten in de foto's zijn van de onderzoekers.Beeld Taskforce "Schwabinger Kunstfund"

Femme accroupie

De sculptuur, Femme accroupie (hurkende vrouw), is sinds kort met 32 andere kunstvoorwerpen op de website lostart.de gezet als mogelijke roofkunst. Dat is kunst van joodse eigenaren die hen door de nazi's is ontnomen voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog. De 33 objecten zijn in het appartement van Gurlitt in München aangetroffen na diens dood op 6 mei van dit jaar. Ze zijn om onduidelijke reden niet meegenomen door de Duitse justitie toen die daar in 2012 huiszoeking deed.

Toen werden 1.280 kunstwerken in beslag genomen, waaronder zeer kostbare. In de laatste maanden van 2013 had de Taskforce Schwabinger Kunstfund, die de Gurlitt-verzameling onderzoekt, 458 werken op de website lostart.de gepubliceerd als mogelijke roofkunst. Nu staan er voor het eerst weer nieuwe werken op: een bonte verzameling van keramiek, zilverwerk, archeologische kunst en enkele sculpturen.

Niet alles is veel waard. Zo lijken de Romeinse en Griekse objecten 'niet van museale kwaliteit' te zijn, aldus Ruurd Halbertsma, conservator collectie Klassieke Wereld van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het Aziatische keramiek zou volgens Menno Fitski, conservator Oost-Aziatische kunst van het Rijksmuseum in Amsterdam, 'op een veiling kunnen worden aangeboden, maar het is niks spectaculairs'.

Bijzonder

Het beeld van Rodin lijkt wel bijzonder te zijn. Het was in het bezit van Eugéne Rudier. Dat is de bronsgieter van Rodin die volgens Singer-directeur De Lorm na de dood van de beeldhouwer in 1917 het alleenrecht kreeg om diens beelden te gieten. 'Dat is een goede bron, het beeld lijkt dus uit de hand van een medewerker van Rodin te komen.'

Het Rodin Museum in Parijs, dat de collectie beelden beheert die Auguste Rodin voor zijn dood aan de Franse staat vermaakte, wil geen commentaar geven op de vondst bij Gurlitt. 'Duitse onderzoekers zijn met Franse experts aan het werk met het beeld en we weten nog niet wat de uitkomst is van dit werk', e-mailt Aline Magnien, hoofdconservator van het museum. 'Zoals u weet, is dit een gevoelige zaak.'

Tot de 33 nieuw gepubliceerde kunstwerken hoort ook een wassen beeldje van de Franse kunstenaar Edgar Degas. Er zit maar één schilderij bij: Insecten en vlinders van Jan van Kessel. Het Rijksmuseum heeft een vergelijkbaar werk van deze Antwerpse schilder uit de 17de eeuw op zaal hangen, maar was woensdag niet in staat een oordeel te geven over de bij Gurlitt gevonden Van Kessel.

Gurlitt heeft voor zijn dood al zijn bezittingen vermaakt aan Kunstmuseum Bern in Zwitserland. Dat museum beslist eind november of het de erfenis aanvaardt.

Een beeld van Edgar Degas. De teksten in de foto's zijn van de onderzoekers. Beeld Taskforce
Een beeld van Edgar Degas. De teksten in de foto's zijn van de onderzoekers.Beeld Taskforce "Schwabinger Kunstfund"

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden