Review

Guiliana Jazz Quartet: alles tintelt en knettert

Drummer Mark Guiliana is er een beetje ontroerd door. Zo'n mooi welkom voor zijn Europese tournee had hij alleen maar durven dromen. Een vol Rotterdams LantarenVenster is zaterdag minstens zo verrast door zijn fabelachtige spel. Want natuurlijk, het onlangs verschenen album Family First van de Amerikaanse slagwerker met zijn akoestische Jazz Quartet is alom bejubeld als een jazzhoogtepunt dit jaar. Maar om Guiliana live aan het werk te zien is pas echt enerverend.

De bezetting waarin het kwartet de komende twee weken door Europa toert is niet hetzelfde als op de plaat. Pianist Shai Maestro is met zijn eigen band op tournee (binnenkort ook in Nederland te zien) en is vervangen door Fabian Almazan. Die weet tijdens dit eerste optreden van de tour in Rotterdam wel raad met de composities van Guiliana. Die beginnen vaak nogal verraderlijk simpel als standaard hardbop nummers. Pianist en saxofonist Jason Rigby doen beurtelings hun partijtje. Leuk, niks aan de hand. Maar dan is er al heel snel Guiliana die het tempo verandert, de maatsoort omgooit of anderszins een wending aanbrengt.

Subtiel

Nooit gebeurt dat met harde roffels of anderszins te nadrukkelijke demonstraties van techniek. Maar altijd heel subtiel, met zachte tikken op de bekkens en snaredrum. Hij benut de klankrijkdom van zijn eenvoudige drumkit tot het uiterste. Het lijkt allemaal zo simpel. Net als de manier waarop hij die ingewikkelde ritmepatronen in zijn hoofd zo achteloos in praktijk brengt. Alles in zijn spel tintelt en knettert. Geen maat lijkt hetzelfde. En dan kunnen bassist, pianist en saxofonist nog zo aardig spelen: het is toch echt Guiliana zelf die de aandacht opeist. Hier zit niet iemand muziek eenvoudig van het juiste ritme te voorzien, maar heel subtiel de rol van een drummer een andere invulling te geven. Guiliana speelt om de beat heen. Hij laat de cimbalen liever tintelen dan de bassdrum donderen.

Mark Guiliana Jazz Quartet.
LantarenVenster, Rotterdam, 3 oktober.
9 oktober, Bimhuis, Amsterdam;
10 oktober, Paradox, Tilburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.