Gucci verwerpt verhoogd bod van belager LVMH

Het Franse concern LVMH heeft nog steeds geen succes geboekt in de overnamestrijd om Gucci. Gisteren verwierp het Italiaanse modehuis een verhoogd bod van LVMH op alle aandelen Gucci....

Van onze verslaggever

Het struikelblok voor Gucci vormt een aanvullende voorwaarde die LVMH heeft gesteld. Circa 42 procent van de aandelen Gucci zijn in handen van het eveneens Franse Pinault Printemps Redoute (PPR), waarmee Gucci vorige maand in zee ging. Het management van Gucci bezit zelf circa 5 procent van de aandelen.

Volgens LVMH, dat een belang van omstreeks 20 procent heeft, is het daardoor bijna onmogelijk om een meerderheid te krijgen. Vrijwel alle onafhankelijke aandeelhouders, die samen zo'n 33 procent hebben, zouden moeten instemmen met het bod van LVMH.

Daarom verlangde het concern van miljardair B. Arnault dat Gucci extra aandelen zou uitgeven aan LVMH, indien dat bedrijf erin zou slagen de helft van de onafhankelijke aandeelhouders te paaien. Met de extra aandelen zou LVMH de verlangde 51 procent kunnen bemachtigen.

Onder deze voorwaarde verhoogde LVMH woensdagavond zijn oorspronkelijke bod van 81 dollar per aandeel tot 85 dollar. Maar gisteren kwam de raad van commissarissen van Gucci tot de slotsom dat het bod onder deze voorwaarde niet acceptabel is. 'Onze voorwaarde is steeds geweest dat een bod onvoorwaardelijk moet zijn', verklaart een woordvoerder van Gucci.

Op een tweede bod dat LVMH eveneens woensdag deed, reageerde Gucci helemaal niet. Het bod van 91 dollar per aandeel had als voorwaarde dat de deal met PPR, waardoor dat bedrijf ruim 40 procent van Gucci verkreeg, wordt teruggedraaid. 'Dat bod konden we niet serieus nemen, omdat de overeenkomst met PPR juridisch bindend is', zegt de Gucci-woordvoerder.

'Het houdt nu een beetje op', zegt de woordvoerder van LVMH. 'Er zijn geen nieuwe onderhandelingen gepland. Daarom wachten we op het gerechtshof.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden