Grunberg volgt Haasse op als jongste scribent

De boekhandel heeft een stoffig record geschrapt. Lang was Hella S. Haasse de jongste boekenweekgeschenkschrijver ooit. Maar in dezelfde Amsterdamse Stadsschouwburg waar ze twee weken geleden haar tachtigste verjaardag vierde, werd de schrijfster dinsdagavond gepasseerd door de 27-jarige Arnon Grunberg....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Er waren meer records te melden aan de vooravond van de vandaag begonnen Boekenweek. De oplage van het door Grunberg geschreven geschenk De Heilige Antonio, 701 duizend, is nooit eerder gehaald. En de boekhandel registreerde over 1997 een zelden geëvenaarde omzetstijging van 9 procent. 'Het gaat goed met het boek', zei voorzitter Pieter de Jong van de stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek).

Een biefstuk is gewoonlijk

afkomstig van de koe

als men een biefstuk pijn doet

dan zegt de biefstuk: 'Boe'

dichtte Willem Wilmink en zijn regels versierden de schouwburg die voor het thema van de 63ste Boekenweek, Panorama Nederland, Stad en Land in proza en poëzie, groen was aangekleed.

Groen gekleed was ook de belangrijkste gast van het Boekenbal die zijn entree maakte zoals hij had beloofd. Grunberg liet zich in een limousine afzetten, zijn krullen staken uit boven een groene jas, gemaakt van 'Mongoolse' lamswol. Hij werd opgeslorpt in het traditionele geweld van camera's - binnenkomen blijft de belangrijkste gebeurtenis op het boekenbal - en spoedde zich naar de garderobe. Zelden zal het uittrekken van een groene jas zo uitvoerig zijn gedocumenteerd. De jonge schrijver bleef er gelaten onder.

Hij arriveerde stipt op tijd, vóór Mulisch, minister Ritzen (met rode strik en twee dochters), Tim Krabbé, Midas Dekkers (liet zich heel geduldig interviewen), de goedlachse Bart Chabot, bruinverbrande Simon Vinkenoog, grijnzende Herman Koch, en museumdirecteur Rudi Fuchs (binnenkort verpakt als mummie op de affiches van de KunstRAI).

Boven hun hoofden lonkten vier jonge vrouwen in doorkijkpakjes en badmuts over de trappen van de schouwburg. Gasten met een bloemstuk als hoed schreden door de gangen die Revesteeg, Hella S. Haasselaan en Eerste Giphart Dwarsstraat waren gedoopt. En hier en daar Willem Wilminks gedichten:

Het schaap heeft slaap

de koe is moe

het varken doet

zijn oogjes toe

Buiten speelde de fanfare Da Capo van Jorwerd, de Friese plaats die met Hoe God verdween uit Jorwerd van Geert Mak in de literatuur werd vereeuwigd. Mak schreef het boekenweekessay Het ontsnapte land. De Boekenweek wordt voor het eerst ook officieel afgesloten; dat gebeurt op 21 maart in Jorwerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden