Grunberg ruziet verder....

Na zijn knoertharde column tegen NRC Handelsblad en recensent Hans Goedkoop, afgelopen week in de VPRO-gids, haalt Arnon Grunberg in zijn bijdrage van komende week opnieuw fel uit naar het avondblad en zijn literatuurcriticus....

Aanleiding is nog steeds de bespreking die de NRC-recensent wijdde aan Grunbergs roman Figuranten. Goedkoop vindt dat het de schrijver niet lukt om de lezer de wanhoop van de personages in het boek te laten voelen. En dat de bodem onder Grunbergs humor is weggevallen.

In een fax aan Joyce Roodnat, chef van de kunstredactie van NRC, heeft Grunberg woensdag laten weten dat 'twee opmerkingen over humor en wanhoop en twee Yasha's (zijn columns in de VPRO-gids - red.) te weinig zijn voor een scheiding'. Grunberg blijft schrijven voor NRC ook al vertrekt Hans Goedkoop niet.

En dat is raar, zo kort na twee tirades tegen de recensent. Grunberg vindt van niet. 'Ik ben geen gevangene van mijn eigen besluiten', laat hij per fax vanuit New York weten. 'Ik heb al 281 keer besloten mijn vriendin te verlaten, en nog altijd leven wij samen. Een fikse ruzie waarbij meubilair en servies aan diggelen gaat, is voor mij geen reden om uit elkaar te gaan, eerder om bij elkaar te blijven. Ik schreef al eens, vriendelijkheid is vaak de ergste belediging.'

Grunberg - van wie wekelijks een feuilleton in de kunstbijlage van NRC verschijnt - ergert zich niet alleen aan Goedkoop. Hij heeft, schrijft hij in zijn column, ook iets tegen de chef van de boekenbijlage van NRC. Dat is 'iemand die naar eigen zeggen ook bijzonder geïnteresseerd is in macht'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden