Grunberg hoort in taxi over prijs

Schrijver Arnon Grunberg heeft de AKO-Literatuurprijs 2004 gewonnen, met zijn roman 'De asielzoeker' uit 2003. Grunberg zat op dat moment in een taxi in Bolivia...

Van onze verslaggevers

Het is de tweede AKO-Literatuurprijs voor Arnon Grunberg. In 2000 kreeg hij de prijs voor zijn roman Fantoompijn. De asielzoeker werd eerder bekroond met de Bordewijkprijs.

Volgens de AKO-jury is De asielzoeker een boek dat de lezer schokt en vermaakt. 'Een boek dat fictie biedt maar iets over de feiten wil zeggen. Met even boeiende als tegendraadse ideeën over de menselijke conditie. Een boek dat je niet kunt lezen zonder geraakt te worden', zei juryvoorzitter Paul Rosenmöller.

De jury verkoos Grunberg boven de genomineerden Hafid Bouazza met Paravion (juryrapport: 'een intrigerende vertelling'), Bernlef met Buiten is het maandag ('een bijzondere roman'), Pam Emmerik met Het wonder werkt ('kunst van over de hele wereld'), Kees 't Hart met Ter navolging ('zindert van vertellust') en Ilja Leonard Pfeijffer met Het grote baggerboek ('grootse en hilarische stijloefening').

In het televisieprogramma RTL Boulevard, dat verslag deed van de prijsuitreiking, vertelde Arnon Grunberg aan de telefoon vanuit een taxi in Bolivia het vervelend te vinden dat hij niet bij de feestelijkheden in Amsterdam kon zijn. 'Echt jammer, ook voor mijn redacteuren en mijn uitgever. Ik ben in Bolivia om op universiteiten iets te vertellen over schrijven. Dat had ik al tien maanden geleden afgesproken. Maar ik ben echt heel blij, hier in een hete taxi met zeven mensen.'

Grunberg zei in RTL Boulevard dat hij de AKO-prijs van vijftigduizend euro gaat gebruiken om 'oude rekeningen te betalen, en op vakantie te gaan'. Maar volgens Grunbergs uitgever Vic van de Reijt, die de prijs in ontvangst nam, gaat Grunberg een vertaling bekostigen van werk van de Franse schrijver en tekenaar Roland Topor. In 2000 wendde Grunberg een deel van zijn AKO-prijs aan voor een uitgave van de klassieke Franse schrijver Stendhal.

Tijdens de uitreiking van de AKO-prijs in Cristofori weigerde Paul Rosenmöller te wachten op een live schakeling naar RTL Boulevard. 'Jullie bekijken het maar', zei Rosenmöller, waardoor de uitzending middenin het voorlezen van het juryrapport viel. Presentatoren Beau van Erven Dorens en Albert Verlinde noemden schrijvers 'een champagne leutende meute', en 'aan de drank'. De genomineerde schrijver Bernlef, die ook in het programma werd geïnterviewd, zei later dat het er in 1987, toen hij de prijs won voor Publiek geheim, serieuzer aan toeging. 'Toen werd ik geïnterviewd door Adriaan van Dis. Je kunt je afvragen of zo'n programma als dit nu bijdraagt aan serieuze aandacht voor literatuur', aldus de schrijver.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden