Grote theaterimpresario's overwegen fusie

Zes vooraanstaande theaterproducenten en impresario's van cabaretiers gaan onder de naam de Theatercentrale een verregaande samenwerking aan. 'De samenwerking heeft tot doel om betere theaterproducties te maken met behulp van subsidie-injecties en een efficiëntere werkwijze', zegt initiator Diederik Hummelinck van Theaterbureau Hummelinck Stuurman....

Dit blijkt uit vertrouwelijke notulen van de oprichtingsvergaderingen. De samenwerking is onvermijdelijk, zo oordelen de deelnemende impresariaten Harry Kies Theaterprodukties, Impresariaat Wallis, Grünfeld, 't Bos Theaterprodukties, Hummelinck Stuurman en Olbe Theaterprodukties, en heeft mogelijk een megafusie tot gevolg.

De Theatercentrale wil een sterkere positie opbouwen tegenover de schouwburgen als afnemers. Hummelinck: 'We vinden al jaren dat de producenten een front moeten vormen. De schouwburgen leggen ons soms voorwaarden op die we maar moeten slikken.' De Theatercentrale wil zich niet alleen met marketing maar ook met de programmering gaan bemoeien.

De Theatercentrale hoopt voor producties in aanmerking te komen voor subsidie van het Fonds Podiumprogrammering en Marketing (FPPM). Gerard Cornelisse van Olbe: 'Nu zijn wij vrije producenten en ontvangen wij geen cent subsidie voor de ontwikkeling van onze toneel- en cabaretvoorstellingen en musicals. Dat vind ik een gruwel. Door de samenwerking van de Theatercentrale met schouwburgen en de extra subsidie moeten we meer voorstellingen kunnen ontwikkelen.'

Uit de documenten blijkt dat de impresario's een stevig machtsblok beogen in het theateramusement; ze willen marktleider worden in de markt tussen gesubsidieerd theater en Joop van den Ende's publieksmusicals. 'Dat segment staat onder druk. Als er geen centralisatie plaatsvindt, verdwijnt de markt voor kleinschalige producties', aldus de notulen.

De impresariaten vertegenwoordigen vrije producties als De vagina monologen ('t Bos), Wina zingt (Hummelinck Stuurman) en cabaretiers als Lebbis en Jansen, Van Muiswinkel en Van Vleuten (Harry Kies), Plien en Bianca ('t Bos Theaterprodukties), Sanne Wallis de Vries (Wallis), Theo Maassen (Grünfeld), Hans Teeuwen (Hummelinck Stuurman) en Marc-Marie Huijbregts (Olbe).

De producenten rekenen bij een mogelijke samensmelting van de impresariaten op 'weerstand bij de artiesten', zo blijkt uit de documenten, aangezien een artiest voor een persoonlijke samenwerking met een impresario kiest.

De huidige werkwijze van de zes individuele impresariaten is, volgens het door de impresario's ingehuurde communicatieadviesbureau Inc-21, inefficiënt: 'Iedereen besteedt zijn tijd onhandig en niemand is in staat om invloed uit te oefenen op andere spelers als schouwburgdirecties, subsidie-instanties, festivalorganisaties, tv-producenten en publiciteitsmakers.' Uit een plan van aanpak van het communicatieadviesbureau Inc-21 blijkt dat de zes impresario's zich gaan presenteren met een gezamenlijke internetsite voor promotie en gecentraliseerde kaartverkoop.

Hans Onno van den Berg, directeur van de Vereniging van Concertzaal- en Schouwburgdirecties (VSCD), verwacht dat de Theatercentrale de producties krachtiger onder de aandacht van het publiek zal brengen, wat voor de schouwburgen tot betere zaalbezetting leidt.

De suggestie dat de Theatercentrale zich ook met de programmering wenst te bemoeien, verbaast Van den Berg niet. Hij ziet het als een zaak van de schouwburgprogrammeurs en niet van de VSCD: 'Het zou raar zijn als producenten niet meer invloed zouden willen. Het is hun doel zo veel mogelijk geprogrammeerd te worden.'

George Visser van Mojo Theater vreest de concurrentie van de Theatercentrale niet: 'Er zijn genoeg grote theaterproducties en cabarettoppers als Youp van 't Hek, Bert Visscher en Freek de Jonge over die niet door de Theatercentrale worden vertegenwoordigd. De overige impresariaten kunnen altijd nog een blok vormen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden