Grote theaterfusie in Den Haag

Het Nationale Toneel (HNT), de Koninklijke Schouwburg (KS) en Theater a/h Spui gaan fuseren. Onder de noemer Het Nationale Theater ontstaat zo in Den Haag het grootste reizend theatergezelschap van Nederland.

Beeld ANP

Het Nationale Theater krijgt een driehoofdige leiding. Walter Ligthart (zakelijk directeur HNT) wordt directievoorzitter, Theu Boermans (HNT) directeur productie en Cees Debets van Theater a/h Spui directeur programmering en. Per 1 september 2018 neemt Eric de Vroedt de rol van Boermans over. Ook NTJong, de jeugd- en jongerentak van Het Nationale Toneel onder leiding van Noël Fischer, gaat mee in de fusie.

Stadsgezelschap en podia gaan dus samen; de productie van voorstellingen en de presentatie ervan komen in een hand. Nu is het zo dat de directeur van de Koninklijke Schouwburg bepaalt welke toneelstukken van HNT hoeveel dagen in zijn schouwburg zijn te zien. Hetzelfde geldt voor de directie van Theater a/h Spui. Meestal krijgt een stadsgezelschap voorrang in het plaatselijke theater maar als de directies of genrevoorkeuren elkaar niet liggen, kan een stadsgezelschap geen presentatieplek opeisen. Dat gaat nu veranderen.

Het Nationale Toneel heeft straks eerste keus in de te bespelen zalen rond het Spui in Den Haag. Het wordt ook medeverantwoordelijk voor het risico van het schouwburgbedrijf, dus voor voldoende publiek. De Koninklijke Schouwburg en Theater a/h Spui gaan zich vanaf volgende zomer meer afficheren als podia voor toneel. De fusie zal niet leiden tot gedwongen ontslagen, aldus een woordvoerder. De drie organisaties schrijven samen de nieuwe subsidieaanvraag voor het kunstenplan 2017-2020.

Trend

De trend tot fuseren van gezelschap en 'gebouw' manifesteert zich ook elders in grote steden. In Amsterdam fuseerden vorig jaar Het Nationale Ballet en De Nationale Opera met Het Muziektheater tot De Nationale Opera en Ballet. In Rotterdam zullen het Ro Theater, de Rotterdamse Schouwburg, Wunderbaum en Productiehuis Rotterdam samen verder gaan als het nieuwe Theater Rotterdam. Toneelgroep Amsterdam heeft aangegeven niet te willen fuseren met de Stadsschouwburg Amsterdam onder leiding van Melle Daamen.

Het Nationale Toneel maakte eerder bekend dat de acteurs Hein van der Heijden, Bram Coopmans, Romana Vrede en Tamar van den Dop volgend seizoen tot het tableau toetreden. Theatermakers Jeroen de Man en Daria Bukvic gaan volgend seizoen bij Het Nationale Theater regisseren, naast De Vroedt, Boermans, Fischer en Caspar Vandeputte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden