nieuwspoëzie

Grote Poëzieprijs 2019 naar Radna Fabias, debutant ‘slaat brug tussen geest en het eenzame vleselijke lichaam’

De Grote Poëzieprijs 2019 is op de slotavond van het 50ste Poetry International Festival in Rotterdam uitgereikt aan Radna Fabias voor haar debuutbundel, ­Habitus. De jury prees de ‘volslagen oorspronkelijkheid van de cadans van haar taal, die een brug weet te slaan tussen de geest en het eenzame, vleselijke lichaam.’

Radna Fabias. Beeld Casper Kofi
Radna Fabias.Beeld Casper Kofi

Fabias (1983) won met haar bundel al de C. Buddingh’-prijs, de Herman de Coninckprijs en de ­Awater Poëzieprijs. Niet eerder werd een debuutbundel met zoveel prijzen bekroond. Overige genomineerden waren Maria Barnas, Joost Decorte, Roelof ten Napel, Willem Jan Otten en Xavier Roelens. De Grote Poëzieprijs, goed voor een bedrag van 25.000 euro, is het vervolg op de VSB Poëzieprijs die in 2017 voor het laatst werd uitgereikt.

De C. Buddingh’-prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut ging naar Roberta Petzoldt voor haar bundel Vruchtwatervuurlinie. Volgens de jury is Petzoldt een ‘turende, glurende, loerende dichter (…) die niet alleen haar eigen blik maar ook onze blik op scherp zet.’ De overige genomineerden waren Obe Alkema, Gerda Blees en Roelof ten Napel.

De enige dichter die voor beide ­prijzen was genomineerd, Roelof ten Napel, ging naar huis met de 1e Jongeren Poëzieprijs, een nieuw initiatief van de School der Poëzie. Ten Napel kreeg de prijs voor Het woedeboek, volgens de jongerenjury een boek dat ‘over woede gaat én over liefde. Onder de liefde zit die woede en dat is mooi.’

In haar poëzie schetst Radna Fabias een confronterende wereld die van taal aan elkaar hangt ★★★★☆

Fabias beheerst deze vormen, speelt ermee en zet een confronterende wereld neer. Met haar gedichten laat ze zien hoe onze wereld van betekenisgeving, van taal aan elkaar hangt, schreef Maria Barnas in de recensie van Habitus.

In de week dat haar dichtbundel Habitus verscheen, had Radna Fabias via de app een gesprek met ‘een niet nader te noemen familielid op Curaçao’. In de bundel schrijft ze over ‘het eiland’. Dat gebeurt in taal die haar uitgever De Arbeiderspers omschrijft als ‘zinderende en zintuiglijke beelden, schuimende, kolkende, fonkelende en aangolvende regels’. Daar heeft de uitgever niets aan overdreven. Robert Vuijsje sprak de schrijver/dichter voor zijn interviewserie over de rol die afkomst in Nederland speelt.

En eind 2018 koos een Volkskrantpanel Radna Fabias tot poëzietalent van het jaar. Haro Kraak sprak met haar over de bijzondere manier waarop zij haar materiaal verzamelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden