Grote online bibliotheek toont cultuur Europa

Vanuit je luie stoel jezelf Indiana Jones wanen, zo moeten gebruikers de online bibliotheek Europeana gaan ervaren.

Door Marijn Schrijver

Het miljoenenproject van de EU is vanaf donderdag voor iedereen beschikbaar en zit tjokvol cultureel erfgoed uit de hele Unie. Zo vind je er krantenknipsels, bouwplannen van kastelen, manuscripten door Mozart, brieven van Napoleon, propagandafilmpjes uit de jaren veertig, Sloveense volksliedjes, politieke cartoons en – vanzelfsprekend – heel veel schilderijen. Internetters kunnen de documenten vergelijken, worden doorverwezen naar relevante pagina’s en kunnen in discussiegroepjes hun interesses delen met andere Europeanen.

Voor het project, waaraan talloze musea, bibliotheken en andere archieven meewerken, is nu al zo’n 120 miljoen euro uitgetrokken. José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, schroomt niet de databank in een persverklaring te vergelijken met de legendarische bibliotheek van Alexandrië als ‘hart van de beschaving’. Er wordt dan ook hoog ingezet op boeken. Het idee is om een grote collectie online te zetten waar digitaal volop door gebladerd kan worden. Pronkstukken zijn de Gutenbergbijbel (het eerste gedrukte boek) en de Philosophiae Naturalis Principia Mathematica van Isaac Newtow. ‘Die staat er in zijn geheel op, dat vind je nergens anders op internet’, zegt Martin Selmayr, woordvoerder van het project. En een boek als Mein Kampf, komt die ook online? ‘Nog geen enkele bibliotheek beschouwt het boek als cultureel erfgoed, maar hij is niet per definitie verbannen’, aldus Selmayr. ‘Het werk van de Markies de Sade zou je ook als controversieel kunnen beschouwen, maar dat hebben de Fransen al wel online gezet.’

‘Culturele organisaties maken dus zelf de afwegingen wat ze wel en niet aanleveren, daar komt geen politicus aan te pas’, belooft Selmayr. De verhoudingen zijn nog wat krom, meer dan de helft van de content wordt geleverd vanuit Franse instituten. Nederland is goed voor maar liefst tien procent van de inhoud van de website, waardoor heel Europa nu al kan genieten van oude foto’s van onze koninklijke familie en Volkskrantcampagnes uit de jaren tachtig. Ter vergelijking: de Duitse archieven hebben pas één procent van de bibliotheek aangeleverd, waardoor schilderijen van bijvoorbeeld Caspar David Friedrich nog vaak een Franse titel hebben. ‘Het is een bètaversie, nog niet het perfecte eindproduct dat we in 2010 bereikt willen hebben’, geeft Selmayr toe. De ambitie voor dat jaar is om uit te breiden naar zo’n tien miljoen voorwerpen in Europeana en de gehele inhoud toegankelijk te maken in de taal van elke EU-lidstaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden