Grote musea Italië zijn nu ook 's middags en 's avonds geopend
De reputatie van de Italiaanse musea dat ze meestal dicht zijn, is achterhaald. Het jongste feit is een revolutie: de 33 belangrijkste musea, monumenten en opgravingsgebieden zijn deze zomer ook 's avonds open....
Van onze correspondent
ROME
Het laatste gaat door, ook letterlijk: vorige week brak in Florence een barbaar een hoef af van een marmeren paard van de zestiende-eeuwse Neptunus-fontein op de Piazza della Signoria. De tv-camera's die het plein in de gaten moeten houden, stonden uit. Intussen stort de Siciliaanse stad Noto, de wereldhoofdstad van de barok, steeds verder in, en worden de eigenaars van de illegale huizen in het beroemde Tempeldal in Agrigento steeds brutaler.
Maar goed nieuws komt er uit de musea. Tegenwoordig denken ze ook aan de belangen van het publiek. Veel musea zijn nu ook 's middags open. En de 33 grootste trekpleisters - van het Uffizi in Florence tot het Egyptisch Museum in Turijn, van de tempels in Paestum tot de Villa d'Este in Tivoli - zijn tot 14 september op donderdag, vrijdag en zaterdag ook open van half negen tot half twaalf 's avonds.
Tegenover de voordelen van de maatregel - minder rijen, meer bezoekers, meer opbrengsten - staat één nadeel: het risico dat de beveiliging, die overdag al vaak niet waterdicht is, 's avonds nog minder voorstelt. De kosten van de extra-openstelling, ruim drie miljoen gulden, worden geheel gedragen door het ministerie van Cultuur.
Het ministerie, van ouds het stiefkindje van de begroting, heeft een nieuwe inkomstenbron gekregen: de entreekaartjes van de musea. Tot nu toe werd de toegangsprijs officieel beschouwd als een belasting, die rechtstreeks in de staatskas verdween. Voortaan zal het uitsluitend de cultuur ten goede komen.
Ook de Galleria Borghese heropent deze maand na bijna veertien jaar sluiting. Het beroemdste staatsmuseum van Rome, met een schilderijencollectie van louter meesterwerken, was het slachtoffer van een eeuwigdurende verbouwing, die bij gebrek aan geld en door een overdaad aan bureaucratie voornamelijk stil lag. En op 27 juni opent Sophia Loren een vleugel van de Galleria Nazionale d'Arte Moderna, Italiës enige nationale museum voor moderne kunst. In zeven nieuwe zalen wordt 19de-eeuwse kunst tentoongesteld. Het werd onlangs betiteld als de 'Tate Gallery aan de Tiber'. Het bevat ook een in Jugendstil opgetrokken café-restaurant: voor de rest van de wereld heel normaal, maar voor Italiaanse musea een uitzondering.