Grote kunstinstellingen zoeken met 'Dutch Masters' geld in Groot-Brittannië

Drie grote kunstinstellingen hebben de handen ineen geslagen om donateurs te werven in het Verenigd Koninkrijk. Het Concertgebouworkest, het Nederlands Danstheater en het Mauritshuis hebben het fonds The Dutch Masters opgericht. Het is voor het eerst dat culturele instellingen samenwerken om in het buitenland particuliere financiers aan te trekken.

Mauritshuis. © ANP

Het fonds telt sinds de oprichting in december twaalf leden, woonachtig in Londen, die gezamenlijk 70 duizend pond (78 duizend euro) hebben gedoneerd. De donateurs zijn Britse kunstliefhebbers en -verzamelaars, Nederlandse expats, en een vertegenwoordiger van ING in Londen. Zij doneren minimaal vijfduizend pond per jaar. In ruil voor hun financiële steun worden zij uitgenodigd voor exclusieve culturele bijeenkomsten waarop de drie culturele instellingen iets van hun kunsten tonen.

Oude meesters

Zo was op de eerste bijeenkomst afgelopen december in de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Londen voor een groep genodigden een aantal portretten van Oude Meesters uit de collectie van het Mauritshuis te zien en gaven dansers van Het Nederlands Danstheater een voorstelling, begeleid door cellist Johan van Iersel van het Concertgebouworkest. Na deze avond meldden zich al de eerste donateurs. Exclusieve kleinschalige culturele bijeenkomsten blijken een belangrijk deel van de aantrekkingskracht te zijn voor gevers.

Naast een jaarlijks gezamenlijk evenement, worden zij uitgenodigd voor voorstellingen en exposities die de drie onafhankelijk van elkaar organiseren in Engeland, met de mogelijkheid na afloop musici of dansers persoonlijk te ontmoeten.

Dezelfde vijver

In Nederland vissen culturele instellingen bij fondswerving allemaal in dezelfde vijver. Gezien de internationale reputatie van het Mauritshuis, het Concertgebouworkest en het Danstheater, leek het de drie een poging waard met een gezamenlijk fonds over de grens te werven.

De drie instellingen hebben in totaal rond de 25 duizend euro geïnvesteerd in de voorbereiding en oprichting van Dutch Masters. Met de huidige donaties werkt de organisatie al kostendekkend. Zodra de inkomsten de kosten en investeringen overstijgen, worden die eerlijk verdeeld over de drie instellingen. Het Mauritshuis gebruikt de donaties voor de renovatie van haar gebouw, het Concertgebouworkest voor het opleiden van jong talent en het Nederlands Danstheater voor een samenwerkingsproject tussen dansers uit binnen- en buitenland en andere kunstdisciplines.

De ambitie is het gezelschap uit te laten groeien tot vijftig donateurs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden