Grote Heesters-tentoonstelling in Berlijn

De Berlijnse Academie der Kunsten houdt van 25 augustus tot en met 22 oktober een grote tentoonstelling over de Nederlandse zanger en acteur Johannes Heesters....

ANP

De loopbaan van de Amersfoorter duurt nu al 85 jaar, want hij maakte in 1921 zijn toneeldebuut in Amsterdam. Na zijn eerste successen in Nederland trok hij medio jaren dertig jaar Wenen en vervolgens naar Berlijn. Hij werd en bleef bij onze Oosterburen een megaster op de planken, op het witte doek, op de plaat en op radio en tv.

In 2004 schonk ‘Jopie’ zijn archief aan de Academie, die archieven verzamelt van artiesten uit theater-, film- en media-wereld. Zijn collectie omvat 100.000 bladen, waaronder veel correspondentie met collega's en familie, foto's, contracten, en persoonlijke notities en bescheiden.

De tentoonstelling wordt grotendeels op het archief gebaseerd en verder aangevuld met film-, tv- en geluidsfragmenten van Heesters zelf en van collega's over hem. Ook is er kleding, bijvoorbeeld zijn ‘uniform', het rokkostuum. Daarnaast zal ook zijn tenue uit Die Lustige Witwe te zien zijn, waarin Heesters ruim 1500 keer graaf Danilo speelde, zijn beroemdste rol.

Er komt apart aandacht voor de positie van Heesters voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De knappe en charmante Nederlander werd gebruikt in de zogenaamde Unterhaltungsindustrie, het amusement waarmee de nazi's de Duitsers zand in de ogen wilden strooien.

In Nederland zijn Heesters’ activiteiten in nazi-Duitland hem niet in dank afgenomen, iets waar de Academie ook aandacht aan zal besteden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden