Grote brand legt Armando Museum in de as

Een grote brand in de binnenstad van Amersfoort heeft onherstelbare schade toegebracht aan de voormalige Elleboogkerk waarin het Armando Museum is gevestigd.

Van onze verslaggeefster Charlotte Huisman

Werken van klassieke en hedendaagse kunstenaars als Albrecht Dürer en Anselm Kiefer, die in bruikleen waren gegeven voor een lopende tentoonstelling, zijn verloren gegaan. De kunstwerken waren enkele miljoenen euro's waard.

‘Een belangrijk museum is verloren gegaan. Dit is heel triest voor de stad’, aldus een gemeentewoordvoerder. Kunstenaar Armando spreekt van ‘een grote ramp’. Hij volgde maandag geschokt de ontwikkelingen. ‘Ik denk niet in de eerste plaats aan mijn eigen werken die deel uitmaken van de bijzondere tentoonstelling. Een aantal van de geleende werken is onvervangbaar. Neem bijvoorbeeld het 17e eeuwse werk van Hercules Segers. Van deze Nederlandse schilder (1590-1635) is maar weinig werk bewaard gebleven.’

De brand ontstond rond 13.30 uur in het bovenste deel van de 19e eeuwse kerk aan de Langegracht. Het vuur breidde zich snel uit. Vlammen sloegen uit de kerk en de toren was gehuld in vuur. De rook was in de verre omtrek te zien.

Ontruiming
Panden in de omgeving werden ontruimd, in eerste instantie vanwege het brandgevaar en daarna vanwege de mogelijke instorting van de toren. Een steeds groter deel van de binnenstad werd afgezet. Twee uur later was duidelijk dat de kerk en de toren niet meer waren te redden.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. Het museum is op maandag gesloten. Op het moment dat de brand uitbrak was er niemand in het museum. Het pand naast het museum wordt gerenoveerd en staat in de steigers. Die dag werd er gewerkt aan het dak, maar of deze werkzaamheden een relatie hebben met de brand, is nog niet duidelijk.

Volgens museumdirecteur Gerard de Klein voldeed het Armando Museum aan alle brandveiligheidsvoorschriften. ‘De kerk was voor de vestiging van het museum volledig gerenoveerd en had de modernste voorzieningen, waarmee deze prachtig gerestaureerde kerk aan alle voorschriften voldeed. Anders hadden we de bijzondere stukken natuurlijk niet in bruikleen gekregen.’

Tentoonstelling
De tentoonstelling ‘In het woud – op zoek naar betekenis’, over de betekenis van ‘het woud’ in de kunst, is twee weken geleden geopend. Het is volgens De Klein de meest bijzondere en meest kostbare tentoonstelling die het museum in zijn bijna tienjarige bestaan heeft samengesteld. Er was werk tentoongesteld van onder meer Albrecht Dürer, Hercules Segers, Jacob van Ruisdael, Anton Mauve Ch. F. Daubigny, Anselm Kiefer en Richard Long. ‘Deze tentoonstelling was de kroon op de eerste tien jaar van ons bestaan, waarvoor we unieke werken in bruikleen hadden gekregen uit een aantal Nederlandse museale collecties’, aldus De Klein. Hij roemt onder meer het bosgezicht van Ruisdael en ‘een prachtige Kiefer waarop je een gezicht zag schemeren tussen de boomstammen’. ‘Dat zijn nu smeulende hoopjes. Het is ronduit verschrikkelijk.’

Het Armando Museum werd december 1998 geopend. De meeste werken van Armando die in bezit zijn van het museum zijn elders opgeslagen. Wel vreest Armando dat zijn persoonlijke archief verloren is gegaan.

Brand verwoest Armando Museum (ANP) Beeld
Brand verwoest Armando Museum (ANP)
Het Armandomuseum in Amersfoort is maandag door brand verwoest. In het kader van de tentoonstelling 'In het woud' hingen er nu werken van de schilder Armando en andere kunstenaars, onder wie Albrecht Dÿrer en Hercules Segers. Alle werken zijn verloren gegaan. (ANP) Beeld
Het Armandomuseum in Amersfoort is maandag door brand verwoest. In het kader van de tentoonstelling 'In het woud' hingen er nu werken van de schilder Armando en andere kunstenaars, onder wie Albrecht Dÿrer en Hercules Segers. Alle werken zijn verloren gegaan. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden