Grootste pluspunt Storm is hercreatie van 16de-eeuws Antwerpen

De historische context van Inquisitie en Reformatie versmelt soms gevat met het verhaal. De digitale hercreatie van 16de-eeuws Antwerpen levert een levendig, fantasievol decor.

Scene uit Storm. Beeld
Scene uit Storm.Beeld

Antwerpen, 1521. De Inquisiteur voert een schrikbewind, de 12-jarige Storm werkt vlijtig in de drukkerij van zijn vader. De inkt, de zetsels, de machinerie - alles maakt hem verliefd op het gedrukte woord.

Van de Reformatie heeft Storm (Davy Gomez) in Storm - Letters van vuur nog nauwelijks gehoord, wanneer hij zijn vader (Yorick van Wageningen) betrapt bij het drukken van een clandestien pamflet: een naar België gesmokkelde brief waarmee Maarten Luther ook de Antwerpenaren voor zijn zaak wil winnen. Voor het werk klaar is, wordt vader opgepakt. Storm vlucht met het zetsel; opeens is hij de enige die in Antwerpen het protestantse vuur kan aanwakkeren.

Gelegenheid

Het is alweer vijfhonderd jaar geleden dat de Reformatie het westerse christendom in tweeën spleet. Mooie gelegenheid voor een pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting, dachten regisseur Dennis Bots en scenarist Karen van Holst Pellekaan, eerder verantwoordelijk voor Achtste-groepers huilen niet (2012), Oorlogsgeheimen (2014) en Code M (2015). Wanneer Storm zijn vader van de brandstapel probeert te redden en geholpen wordt door het strijdlustige weesmeisje Marieke (Juna de Leeuw), blijft de religieuze revolutie bijzaak.

Niettemin versmelt de historische context soms gevat met het verhaal. Leuk bedacht, hoe een Mariabeeld bijna de Inquisiteur (Peter Van den Begin) verplettert, als vooruitwijzing naar de pas jaren later in Antwerpen losbarstende Beeldenstorm. De opstand tegen de Inquisitie blijft dan weer wat houterig. Gek ook dat Storms moeder (Angela Schijf) niet aanwezig is bij de terechtstelling van haar man.

Storm - Letters van vuur Avontuur

Regie Dennis Bots
Met: Davy Gomez, Juna de Leeuw, Yorick van Wageningen, Angela Schijf, Maarten Heijmans, Peter Van den Begin, Egbert Jan Weeber.

105 min., in 104 zalen.

Mat

Het acteerwerk wisselt. Debutanten Gomez en De Leeuw leveren enthousiast spel, maar kunnen weinig met diepere emoties. Yorick van Wageningen, die zegt na Storm te zullen stoppen met acteren, vertolkt Storms vader robuust, maar ook een tikje mat, alsof hij er niet helemaal bij is.

De (digitale) hercreatie van 16de-eeuws Antwerpen blijkt dan het grootste pluspunt van Storm - Letters van vuur: een stad schemerend tussen geestelijke duisternis en verlichting, en als zodanig een levendig, fantasievol decor.

Lees ook:

Yorick van Wageningen, de succesvolste Nederlandse acteur in Hollywood, is eindelijk weer in een Nederlandse film te zien. Dat is niet zomaar. Hij heeft plannen voor Nederlandse acteurs. Want zoals het nu gaat, kan het niet langer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden