Grootste naslagwerk ter wereld staat om de hoek

AMSTERDAM Wikipedia komt voortaan tot u vanuit Haarlem. Wikimedia, het bedrijf achter de populaire internetencyclopedie, gaat gebruikmaken van de servers van het Nederlandse datacentrum Evoswitch om Europese internetters sneller te kunnen bedienen, werd onlangs bekend....

Ayolt de Groot

Het gaat om een driejarige overeenkomst met een waarde van 300 duizend euro. Reden voor de gulle gift is dat Evoswitch Wikipedia een warm hart toedraagt. ‘Wij vinden het een mooi fenomeen’, zegt commercieel directeur Eric Boonstra (44).

‘Bij Evoswitch maken we gebruik van groene stroom en zijn we C02-neutraal, de ideële doelstellingen van Wikipedia passen daar goed bij. En natuurlijk is het ook goed voor onze naam. Als een prachtige klant als Wikipedia van je diensten gebruikmaakt, betekent het dat je state of the art bent.’

Behalve Wikipedia hangen onder Wikimedia websites als Wikiqoute, Wikibooks en Wiktionary. De non-profitorganisatie beheert daarmee enkele van de populairste websites ter wereld.

Tot nu toe werd alle Wiki-content opgeslagen in de Amerikaanse staat Florida. Met de dependance in Haarlem komt Wikimedia dichter bij zijn gebruikers in Europa, waardoor de snelheid en toegankelijkheid van de webpagina’s in het oude continent sterk wordt vergroot, licht het bedrijf de keuze voor Evoswitch toe in een verklaring.

Wikimedia is ‘via via’ in Haarlem terechtgekomen, zegt Boonstra. Volgens de directeur van Evoswitch is de keuze vooral te verklaren uit de stabiele stroomvoorziening die Evoswitch kan leveren. ‘Wij hebben 20 megawatt aan capaciteit. Als de stroom uitvalt, hebben we een backup en als die wegvalt, hebben we weer een backup, tot aan dieselgeneratoren toe. Die betrouwbaarheid is voor grote websites als Wikipedia erg belangrijk.’

Het datacentrum in Haarlem heeft een oppervlakte van 9 duizend vierkante meter, waar duizenden servers zijn gestald. Grote klanten zijn onder meer de Nederlandse netwerksite Hyves en de Amerikaanse gamesproducent Codemasters.

Wikimedia gaat eerst vijftig servers in Haarlem onderbrengen. In de toekomst verwacht de organisatie de capaciteit verder uit te breiden.

Wikimedia maakte deze week bekend op Wikipedia voortaan ook video’s toe te staan. Daarmee zal het dataverkeer in de toekomst naar verwachting sterk gaan toenemen.

Volgens Boonstra zal Wikimedia voor de extra capaciteit waarschijnlijk wel moeten gaan betalen. ‘Daarover zullen we dan opnieuw gesprekken gaan voeren.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden