Grootste expositie Bosch ooit

Vrijwel al het werk van Jheronimus Bosch is volgend jaar te zien in het Noordbrabants Museum. Maar het Prado museum in Madrid wil de Tuin der Lusten niet laten reizen.

Michiel Kruijt
Wel te zien in het Noordbrabants Museum: Bosch' Keisnijding (detail). Beeld Collectie Museo del Prado
Wel te zien in het Noordbrabants Museum: Bosch' Keisnijding (detail).Beeld Collectie Museo del Prado

Wel Jheronimus Bosch' Keisnijding en Verzoeking van de Heilige Antonius uit het Prado in Madrid, maar niet zijn beroemde drieluik Tuin der lusten uit hetzelfde museum. Dinsdag maakte Het Noordbrabants Museum in Den Bosch bekend hoeveel schilderijen en tekeningen het in 2016 laat zien ter gelegenheid van Bosch' 500ste sterfdag.

Het wordt de grootste overzichtstentoonstelling van het werk van Bosch ooit, stelt het museum. Vanaf 13 februari 2016 zijn in de Brabantse stad 20 schilderijen en 19 tekeningen te aanschouwen. Aan de kunstenaar, die rond 1450 in Den Bosch is geboren en daar ook is gestorven in 1516, worden zo'n 50 werken toegeschreven.

Sinds 2007 aan gewerkt

Het Noordbrabants Museum, dat zelf geen Bosch bezit, heeft voor de expositie onder meer bruiklenen gekregen van Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), Musée du Louvre (Parijs), Gallerie dell'Accademia (Venetië), Metropolitan Museum of Art (New York) en National Gallery of Art (Washington). Het Prado leent Tuin der Lusten niet uit omdat het als een te belangrijk stuk wordt beschouwd.

Aan de tentoonstelling is sinds 2007 gewerkt. Het Noordbrabants Museum beschikt niet over werk van vergelijkbare kunstenaars als Bosch die een tijdelijke ruil mogelijk hadden gemaakt. Daarom is als tegenprestatie voor een bruikleen aangeboden om het werk diepgravend te laten onderzoeken door een speciaal team. Zo is vrijwel het gehele oeuvre van Bosch onder de loep genomen, mede dankzij bijdrages van de gemeente Den Bosch, de provincie Noord-Brabant en het Rijk. Soms is ook de restauratie vergoed.

Het Noordbrabants Museum organiseerde eerder een Bosch-expositie, in 1967. Daar kwamen onverwacht veel mensen op af: 267 duizend. Er waren toen 11 schilderijen te zien die nu nog steeds als een echte Bosch worden beschouwd. In 2001, tijdens een expositie in Boijmans, waren dat er 15. Die tentoonstelling trok 220 duizend bezoekers.

Niet te zien: Tuin der Lusten. Beeld  Collectie Museo del Prado
Niet te zien: Tuin der Lusten.Beeld Collectie Museo del Prado
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden