Groot concert in Vondelpark stuit op verzet vereniging

Het is lang niet zeker dat een groot openluchtconcert van het Koninklijk Concertgebouworkest in het Amsterdamse Vondelpark zal doorgaan. Er is groot georganiseerd verzet tegen het op vrijdag 6 juni geplande concert....

MARC VAN DEN BROEK

Van onze verslaggever

Marc van den Broek

AMSTERDAM

De Vereniging Vrienden van het Vondelpark is fel gekant tegen de komst van de musici, omdat ze vreest dat de talrijke bezoekers onherstelbare schade zullen toebrengen aan bomen en bosschages.

De vereniging is in beroep gegaan tegen het besluit van het Stadsdeel Zuid om het orkest in het park te laten optreden. 'Er is vorig jaar een beleidsnota uitgekomen over het Vondelpark, waarin staat dat het park ongeschikt is voor grootschalige evenementen', zegt voorzitter J. Bokma van de Vrienden. Half mei dient een kort geding om het besluit van de deelraad ongedaan te maken.

De deelraad heeft een vergunning verleend omdat het Museumplein, waar dit soort optredens eerder is gehouden, wordt verbouwd. Bovendien hoopt de deelraad dat het concert sponsors trekt die geld willen geven om het park te redden. Het park verzakt één tot drie centimeter per jaar. Er is jaarlijks een miljoen gulden nodig om het te restaureren.

Het concert wordt mede georganiseerd door de stichting Vondelparkfonds, die verantwoordelijk is voor de fondsenwerving.

Als het doorgaat, is het concert gratis toegankelijk. De stichting hoopt financiën binnen te krijgen door in het blad van de AVRO, de omroep die het concert zaterdag 7 juni wil uitzenden, particulieren op te roepen geld te storten voor het herstel van het park.

Het is de bedoeling dat bezoekers bij een decor van bomen vanaf half tien kunnen luisteren naar een populair klassiek programma met werken van Tsjaikovsky, Katsjatoerian, Enescu en Ravel (de Bolero), onder leiding van de Russische gastdirigent G. Rozdjestvenski. Het overdekte podium komt bij het standbeeld van Vondel, niet ver van het Filmmuseum.

In de buurt daarvan is voldoende ruimte voor de tien- tot vijftienduizend muziekliefhebbers die worden verwacht.

Het Concertgebouworkest geeft elk jaar een concert voor een breed publiek. Dit jaar waren er plannen om in de Arena op te treden als alternatief voor de ongezellige RAI. Het voetbalstadion viel af vanwege de slechte akoestiek, waarna voor het Vondelpark werd gekozen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden