Grondlegger van 'cinéma vérité'

Omstreden en geliefd was Jean Rouch, die de grens tussen documentaire en fictie overschreed. Hij beïnvloedde filmers als Joris Ivens en Johan van der Keuken....

Pauline Kleijer

Rouch keerde telkens weer terug naar Afrika, maar maakte ook films in Europa, waarmee hij een flinke schare volgelingen verwierf. Cruciaal was Chronique d'un été (1961), waarin Joris Ivens' latere echtgenote Marceline Loridan willekeurige voorbijgangers in Parijs aanspreekt ('Bent u gelukkig?') en hun leven binnendringt. Die film, opgenomen met een beweeglijke, lichtgewicht camera, wordt gezien als het begin van de cinéma vérité, waarin de filmmaker een zo levensecht beeld tracht te geven van alledaagse situaties.

Chronique d'un été zou ook van groot belang zijn geweest voor het ontstaan van de Franse Nouvelle Vague; Jean-Luc Godard was een Rouch-fan. Onbetwist is de invloed van het werk van Rouch op Nederlandse collega-filmers als Joris Ivens en Johan van der Keuken.

De laatste had na het zien van Moi, un noir, begin jaren zestig, 'een hele nacht wakker gelegen' en liet zich vooral in zijn beginperiode sterk door Rouch inspireren.

Hoewel zijn latere films niet altijd goed werden ontvangen, werd het vroege oeuvre van Jean Rouch regelmatig herontdekt.

Tot op hoge leeftijd bezocht de Fransman wereldwijd festivals die een retrospectief aan zijn werk wijdden - zo was hij in 1998 eregast van het Beeld voor Beeld-festival voor Visuele Antropologie in Amsterdam, waar hij zijn films geestdriftig van commentaar voorzag.

De 86-jarige, nog altijd vitale Rouch kwam om het leven bij een verkeersongeluk in het noorden van Niger. Hij nam deel aan een culturele manifestatie over de Nigerese cinema.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden