Groentegerecht voor 2 personen

Nou heb ik toch zomaar een favoriet boodschappenplein. Ik kwam er al in de jaren zeventig, toen mijn oom er woonde die mij wiskundebijles gaf (verloren moeite, oom).

Ingrediënten

4 à 5 bieten
aluminiumfolie
600 gr rode ui
2 à 3 teentjes zwarte knoflook, fijngehakt
olijfolie
scheut rode port
1 eetl. azijn
1 eetl. stroop
groentebouillon
zee)zout, peper
Halverwege de jaren tachtig kwam ik zelf in de buurt wonen en toen vond ik het Beukenplein een nogal troosteloos plein, zoals wel meer pleinen in Amsterdam-Oost. Er waren wel handige winkels en in de tijd dat de Volkskrant nog domicilie had aan de nabijgelegen Wibautstraat, bleef ik nadat ik al de buurt uit was er nog geregeld boodschappen doen.

Beetje bij beetje begon het plein steeds leuker te worden. Er kwam een jonge fietsenmaker met snelle fietsen en een grote hond. Er was opeens een geweldige kaas- en wijnwinkel. De ekowinkel van Jan, ooit in het klein begonnen, is nu een echte duurzame buurtsuper. In het pand waarin hij vroeger zat, heeft zich inmiddels een Turkse groenteman gevestigd.

Vorig weekeinde merkte ik dat ik er niet alleen naartoe ging omdat er bij mij in de buurt geen ekowinkel is, maar dat ik er ook voor mijn plezier heenging. Even alle winkeltjes langs, koffie met appeltaart in het koffietentje op de hoek en dan nog rondneuzen bij de ekospullen van Jan, waar dit keer ook een idealistische Amerikaan van een Spaanse ekofarm stond met potjes zwarte knoflook.

Zwarte (gefermenteerde) knoflook is minder scherp, maar leidt wel tot een pittige smaak. Ideaal voor het bietengerecht met rode gekarameliseerde ui dat ik in gedachten had (maar gewone knoflook kan ook).

Boen en schrob de bieten goed schoon, droog ze en wikkel ze (elk apart) in aluminiumfolie. Rooster ze in een voorverwarmde oven (200 graden) gaar. Kleine bietjes ca. een half uur tot drie kwartier, grote bieten drie kwartier tot een uur. Ze zijn gaar als een mes er gemakkelijk doorheen snijdt.

Snijd de ui in dunne ringen, verwarm een braadpan met de olie en bak de ui daarin met de knoflook zachtjes aan. Voeg, als de ui begint te verkleuren, de port, azijn en de stroop toe. Laat even inkoken. Doe er dan een beetje bouillon bij en laat zachtjes ca. 30 minuten sudderen. Voeg telkens wat bouillon bij als de saus te dik wordt. Proef en breng indien nodig de saus op smaak.

Haal de bieten uit de folie, snijd ze in plakken en bak ze even in de koekenpan met wat olie en grof gemalen zeezout. Leg de bieten op de borden en schep de uiensaus er overheen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden