Groener Gras omhelst de clichés van de voetballerskleedkamer

jeugdtheater Het voetbalteam waarvan de kijker slechts de kleedkamer te zien krijgt, speelt tegen de Grasmaaiers. De uitgang van de kleedkamer staat voor het uitzicht op de wereld daar buiten....

Bart Deuss

Groener Gras is de eerste grote zaal productie van BonteHond uit Almere, gemaakt en geregisseerd door artistiek leider Noël Fischer. Ze portretteert het gelijknamige amateur-elftal dat bestaat uit een smakelijke verzameling archetypen. Van de onnozele stormram tot de mooie jongen, van de manipulatieve ‘lange’ (de keeper) tot de onhandige nerd.

Fischer zet de achterkamer van het voetbalspel neer als een micro samenleving waarin de aantrekking der seksen (Groener Gras is een gemengd team), winnen en verliezen, frustratie en het overwinnen daarvan, worden uitvergroot. Aangenaam en consequent met de titel is de gretige overdrijving van voor de hand liggende clichés, waardoor die een wrange bijsmaak krijgen. Dat alles wordt ondersteund door klassieke muziek (van Het Zwanenmeer en Figaro) die de romantiek en pathos van het balspel effectief aanjagen. Het loopt goed af met het team en met de zoon van de fanatieke, Britse coach. Timmy – eeuwige pispaal en reserve keeper – ontpopt zich tot held van het veld. Groener Gras raakt met zijn fysieke aanpak soms aan de bizarre poëzie van de kleedkamer maar blijft ook wat steken in vondsten die te weinig samenhang vertonen.

De cast, deels bestaande uit studenten van de Utrechtse acteursopleiding, is als homogene groep dienstbaar aan het geheel, zoals dat een goed voetbalteam betaamt. Achter Groener Gras gaat op een lichte wijze het herkenbare dilemma schuil van ieder mens: winst pakken of het schip in gaan.

Bart Deuss

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden