Groene duivel om te drinken
Kookboekenuitgever Veltman bestaat vijf jaar. Dat wordt gevierd met een stel jubileumboeken die precies aangeven waar Veltman goed in is: overzichtelijke, royaal geïllustreerde, helder vormgegeven receptenbundels die, doordat ze vaak integraal zijn vertaald uit het Engels en worden gedrukt in lagelonenlanden, verbazingwekkend weinig kosten....
De aardigste boeken die er de afgelopen jaren verschenen, ademden een degelijk soort best of-karakter. Uitgaven als De Franse keuken of De Thaise keuken zijn weliswaar verpletterend gewoontjes en onorigineel, maar aan de gerechten proef je dat nauwelijks af.
In het najaar verschijnen onder meer (herdrukken van) De wokbijbel, De soepbijbel en De pastabijbel. Ze kosten allemaal nog net geen 10 euro, net als het onlangs verschenen eerste jubileumboek, De sap & smoothie-bijbel. Op het in de boekenbranche vooral te onpas gebruikte woord ‘bijbel’ kun je van alles tegen hebben, maar we begrijpen wat Veltman ermee bedoelt: als je eens wat anders wilt dan verse jus, zul je het hier wel vinden.
De Londense uitgever noemde het trouwens gewoon Juicing, Smoothies & Blended Drinks. Dat was in 2003, toen de smoothie ook buiten het Engelse taalgebied aan zijn opmars was begonnen – ruim voor die tijd werden soortgelijke drankjes ook wel met liters tegelijk uitgeschonken, maar toen heetten ze nog gewoon bananen-sinaasappelsap.
Ook een smoothie, maar toch anders: een ‘groene duivel’, uit de bijbel. Halveer een rijpe avocado en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees in een blender of een keukenmachine (met een staafmixer en wat geduld gaat het ook prima). Schil een halve komkommmer, hak hem grof en doe hem erbij. Voeg twee eetlepels citroensap, twee eetlepels limoensap, twee theelepels basterdsuiker en een snufje zout toe. Mix het glad en doe er dan een kwart liter appelsap of water bij, plus twee tot vier theelepels zoete chilisaus. Mix nog even, giet in twee tot drie grote glazen met ijsblokjes, eventueel gegarneerd met een in dunne reepjes gesneden chilipepertje. Die reepjes gaan opkrullen als je ze eerst een minuut of twintig in ijswater legt.
Henrico Prins