NieuwsMuseumkaart

Groei Museumkaart vlakt af na maatregelen tegen oneigenlijk gebruik

Musea zijn blij dat de pas minder makkelijk kan worden uitgeleend.

Het aantal houders van een Museumkaart is in 2019 opnieuw gestegen. Maar de groei van de pas waarmee ruim 400 musea in Nederland gratis kunnen worden bezocht, is wel flink afgenomen. Dat blijkt uit gegevens die de Museumvereniging, uitgever van de kaart, donderdag bekend heeft ­gemaakt.

In 2018 waren er gemiddeld 1.395.000 Museumkaarten in omloop. Vorig jaar waren dat er zo’n vijfduizend meer. Het aantal kaarten groeide jarenlang spectaculair. ‘Maar sinds we in 2016 maatregelen hebben genomen om oneigenlijk gebruik van de Museumkaart tegen te gaan, is de groei afgevlakt’, zegt Mirjam Moll, directeur van de Museumvereniging.

Omdat er geen pasfoto op de kaart stond, kon die door anderen worden gebruikt. Zo leende een aantal verhuurders van appartementen via Airbnb standaard de pas uit aan ­gasten. Kaarthouders werd in 2016 gevraagd een digitale foto op te sturen, voor nieuwe Museumkaarthouders is dit sindsdien verplicht. Moll: ­‘Musea zijn blij met de maatregelen, omdat toeristen weer het volle pond betalen.’

Een op de acht volwassen in Nederland heeft volgens haar een Museumkaart. De afname van de groei heeft niets met het succes van de pas te ­maken, stelt zij. ‘Gezien de demografische ontwikkelingen wordt tot 2040 nog een groei van 25 tot 40 procent verwacht. We leven steeds langer en zijn ook vitaler op hogere leeftijd.’ Sinds vorig jaar mag de Museumkaart niet meer jaarlijks stilzwijgend worden verlengd. Maar dit heeft volgens Moll geen invloed gehad op de aantrekkelijkheid ervan.

Opvallend is dat het totaalbezoek van de Museumkaarthouders vorig jaar flink is toegenomen. In 2018 werd met de pas 8,9 miljoen keer een museum bezocht, in 2019 400 duizend keer meer. Volgens de directeur van de Museumvereniging is die stijging vooral het gevolg van het feit dat 2019 was uitgeroepen tot Rembrandtjaar. Moll stelt dat vooral gezinnen meer naar het museum zijn getrokken; in 2018 gingen zij gemiddeld 6,5 keer, vorig jaar 7,5 maal.

Musea krijgen voor elke bezoek dat met een Museumkaart wordt afgelegd een vergoeding van de Museumvereniging. Die bedroeg de laatste jaren 60 procent van wat een normaal toegangskaartje kost. Vanwege het succes van de pas heeft de Museumvereniging de prijs daarvan flink moeten verhogen om genoeg geld aan de musea te kunnen uitkeren. In 2013 kostte de Museumkaart 44,95 euro, nu is dat 64,90 euro. Jongeren tot en met 18 jaar betalen 32,45 euro.

‘We kijken naar kunst met één oog dicht’
Het gaat beter met het aantal vrouwelijke kunstenaars in musea en galeries. Maar het kan nog veel beter, betoogt Nicole Ex, oprichter en hoofdredacteur van See All This kunstmagazine.

Podcast: Gaan we vrouwelijke kunstenaars eindelijk waarderen?
Eeuwenlang zijn vrouwelijke kunstenaars genegeerd, zegt kunstcriticus Wieteke van Zeil. Wordt het nu niet eens tijd dat ze in de kunstcanon worden opgenomen? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

Gaan we nu eindelijk van vrouwelijke kunstenaars houden?
Eeuwenlang – ook, of nee: júíst in de 20ste eeuw – zijn vrouwelijke kunstenaars doelbewust genegeerd, verzwegen, niet op waarde geschat. Nu is alles anders, toch? Wat hebben de jaren twintig voor hen in petto?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden