Grizzly Bear speelde voortreffelijk en was soms Beach Boys-mooi

Grizzly Bear voerde het publiek in Utrecht mee langs adembenemende muzikale vergezichten. Folkelementen vloeiden samen met elektronica, en de samen-zang was soms Beach Boys-mooi.

Gijsbert Kamer
Grizzly Bear tijdens in concert in Los Angeles afgelopen september Beeld afp
Grizzly Bear tijdens in concert in Los Angeles afgelopen septemberBeeld afp

Met fraaie samenzang en soms betoverend mooie, complexe composities veroverde het uit Brooklyn afkomstige Grizzly Bear aan het eind van het vorigdecennium menig indierockhart. Vooral met het album Veckatimest (2009) en het daarvan afkomstige Two Weeks vestigde de band, die twee uitstekende zangers in de gelederen heeft, zijn naam. Na een stilte van vijf jaar verscheen onlangs het bijna net zo fraaie Painted Ruins en was Grizzly Bear ook eindelijk weer eens op de podia te zien.

In een uitverkochte Ronda in het Utrechtse TivoliVredenburg zagen zo'n tweeduizend mensen een weinig spectaculair ogende band: zanger Ed Droste stond nog even onhandig achter een toetsenbord, met naast hem de al even weinig charismatische zanger en gitarist Daniel Rosen. Even was het vrezen voor het geluid. Het subtiele gitaarloopje in Cut-Out kwam niet goed naar voren, het klonk wat bedompt.

Maar allengs werd het publiek meegevoerd langs soms adembenemende muzikale vergezichten. Folkelementen vloeiden samen met elektronica, de samenzang met bassist Chris Taylor als derde stem was soms Beach Boys-mooi terwijl de complexe combinatie van rock met jazz-akkoorden af en toe herinnerde aan Steely Dan.

Grizzly Bear

Pop
TivoliVredenburg
13/10, Utrecht

Grote namen, maar Grizzly Bear speelde dan ook voortreffelijk. Het piano-intro van Two Weeks deed een siddering van genot door de zaal gaan, terwijl het afsluitende Sun in Your Eyes de band even richting progrock voerde, een spannend nummer, van het album Shields (2012).

Na afloop staarden we beduusd van alle indrukken naar het lege podium.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden