PicsFloortje Smit

Grizzly 2 is ridicule horror - en kan alsnog een culthit worden

Floortje Smit, filmrecensent, werpt haar blik op de hedendaagse beeldcultuur.

George Clooney and Laura Dern in Grizzly II. Beeld
George Clooney and Laura Dern in Grizzly II.

George Clooney schuimde al een jaartje audities af in Hollywood toen hij begin jaren tachtig de kans kreeg om in een horrorfilm te spelen, Grizzly 2. Een trip naar communistisch Boedapest voor een kleine rol: een kampeerder die aangevallen wordt door een metershoge dolle beer, samen met de dan even onbekende Charlie Sheen en de 16-jarige Laura Dern. Brood op de plank, wat schermervaring en ach, filmgeschiedenis zou deze Jaws-imitatie niet gaan schrijven, natuurlijk.

Helaas. Als Grizzly 2 íéts is, is het filmgeschiedenis. De film over een rouwende moederbeer die een concert terroriseert, haalde door geheimzinnige omstandigheden nooit de bioscoop en kreeg bijna een mythische status. Deze week werd bekend dat producent Suzanne Nagy na veertig jaar de ruwe versie die bij haar op de plank lag, heeft afgestoft, wat archiefbeeld van echte grizzlyberen heeft toegevoegd, en nu - naar wat de trailer belooft - een culthit in handen heeft.

Dit was voor Brian Raftery van cultuurwebsite The Ringer aanleiding om in de ontstaansgeschiedenis van Grizzly 2 te duiken. En wie denkt dat een op tieners knagende grizzlybeer al een krankzinnig verhaal oplevert, zou dat verhaal eens moeten lezen. Het is een heerlijke reconstructie, met peperdure, vijf meter hoge mechanische beren die ergens in de communistische bureaucratische molen zijn verdwenen. Met een door Amerikanen georganiseerd popconcert met 50 duizend bezoekers, tijdens de hoogtijdagen van het communisme, terwijl de bands nog nooit voor zo’n menigte hadden opgetreden. Met een schimmige producent die met de centen naar Thailand verdween en een geheimzinnige weldoener die op exact dezelfde dag besloot de wonderlijke film te ondersteunen.

En met de drie inmiddels wereldberoemde acteurs dus, die een maand samen vastzaten in Boedapest, terwijl niemand wist of de filmopnamen hervat zouden worden. En ook met Shakespeare-acteur John Rhys-Davis en Oscarwinnaar Louise Fletcher (One Flew over The Cuckoo’s Nest) die allebei nog verbijsterd klinken over hun aandeel in de film. Fletcher, zo zegt ze in het stuk, was 50 en nam op dat moment alles aan, maar ‘dit was dit het ridicuulste waar ik ooit bij betrokken was’.

Grizzly 2 is niet zo ongelooflijk slecht als beroemde cultmislukkingen als The Room of Troll 2, schrijft Raftery. Het is vooral ongelooflijk dat deze film, die popgeschiedenis, filmsterrengeschiedenis en wereldgeschiedenis verenigt, bestáát. Nu is het hopen dat de making-of er ook nog eens van komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden