Griet Op de Beeck schrijft Boekenweekgeschenk 2018

Griet Op de Beeck is de auteur van het Boekenweekgeschenk 2018. Dat heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) woensdag bekendgemaakt. Het thema van de 83ste Boekenweek, die plaatsheeft van 10 tot en met 18 maart 2018, is nog niet bekend.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Griet Op de Beeck. Beeld Jonas Lampens
Griet Op de Beeck.Beeld Jonas Lampens

Op de Beeck is met ruim 700.000 verkochte boeken één van de bestverkopende Nederlandstalige auteurs van dit moment. De 43-jarige Vlaamse schrijfster is naar eigen zeggen 'blij maar ook aangegrepen' dat ze is gevraagd het Boekenweekgeschenk te schrijven. 'Het is een eer voor zo'n snotneus in de wereld van de letteren. Ik ga er straks met alle gretige overgave die ik heb aan werken en proberen om een boekje te maken dat het waard is om zomaar ongevraagd mee te reizen met elk exemplaar dat tijdens die periode over de toonbank gaat.'

Boekenliefhebbers krijgen het Boekenweekgeschenk gratis bij aanschaf van ten minste 12,50 euro aan boeken. Dit jaar schreef bestsellerauteur Herman Koch het Boekenweekgeschenk Makkelijk leven. Het boekje kreeg redelijke recensies, maar er was ook kritiek op het feit dat het jaarlijkse cadeautje van de CPNB opnieuw door een mannelijke auteur was geschreven.

Gretig werd er op gewezen dat vrouwelijke schrijvers op dit moment alle belangrijke literaire prijzen in de wacht slepen. Maar het Boekenweekgeschenk? Slechts twee vrouwen kregen de afgelopen vijftien jaar de kans om het boekje te schrijven: Anna Enquist en Esther Gerritsen.

'Ik leef een degoutant luxe leven'

Ze stopte met haar werk, huwelijk en anorexia. Griet Op de Beeck werd schrijfster. Lees het interview dat Volkskrant-redacteur Evelien van Veen had met Op de Beeck hier.

Literatuurprijzen

Volgend jaar is het dus de beurt aan Op de Beeck, die na een carrière als dramaturg in het theater en succesvolle columns in Humo en De Morgen in 2013 doorbrak met haar debuutroman Vele hemels boven de zevende. Ze werd hiervoor onder andere genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en won de Bronzen Uil Publieksprijs 2013. De roman over vijf mensen die overeind proberen te blijven wordt verfilmd en draait vanaf dit najaar in de bioscooop.

Ook Op de Beecks tweede boek Kom hier dat ik u kus wordt een speelfilm. De aangrijpende roman over Mona, als kind, als vierentwintigjarige en als vijfendertigjarige werd door het boekenpanel van De Wereld Draait Door verkozen tot Boek van de Maand en genomineerd voor de NS Publieksprijs 2015. Kom hier dat ik u kus staat inmiddels meer dan honderd weken in de CPNB Bestseller 60. Daarnaast is het verhaal van de kleine Mona uit het boek bewerkt tot een succesvolle theatervoorstelling van het NTjong (onderdeel van het Nationale Toneel in Den Haag), gespeeld door een elfjarig meisje en onder regie van Alexandra Broeder.

Zomergasten

Op de Beecks vorig jaar verschenen derde boek Gij nu is ook een succes en werd genomineerd voor de NS Publieksprijs 2016. Vorig jaar betekende sowieso de mediadoorbraak voor Op de Beeck in Nederland. De Vlaamse maakte met name indruk met haar optreden in het tv-programma Zomergasten. Daar vertelde Op de Beeck onder meer over de angst om te creëren ('Het is eng jezelf binnenstebuiten te draaien') en wat een schrijver op het spel moet zetten om werkelijk goed te zijn.

Tv-recensie Zomergasten met Griet Op de Beeck

Het begon al met het decor. Dat moest rauwer. Geen wuivende bloemen of pittoreske ansichtkaartbeelden op de achtergrond, maar iets rauws, iets lelijks. Op de Beeck: 'Ik vind de lelijkheid ook wel mooi.' Het werd een thema van de avond, aldus Volkskrant-recensent Frank Heinen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden