Griekse tragedie op een steelgitaar

De zoon van de legende die de veel te grote schoenen van zijn vader moet vullen en daaraan bijna ten onder gaat. Voeg daar een rebellerende kleinzoon aan toe, en je hebt een Griekse tragedie begeleid door een jankende steelgitaar.

Op zijn knieën is Frank Lammers een achtjarig kereltje dat voor een uitzinnige menigte de rol van zijn vader moet spelen: Hank Williams jr. De zoon van countrylegende Hank Williams zingt Lovesick Blues van pa. De jongen, wiens vader al op 29­jarige overleed, blijkt een zielloze kloon. Het zit er allemaal in, dat licht nasale geluid van senior, de authentieke jodel én het besef dat het joch geen flauw benul heeft wat een regel als ‘I love to hear it when she calls me sweet daddy’ betekent.

Perfect dramaturgisch materiaal: de zoon van de legende die de veel te grote schoenen van zijn vader moet vullen en daaraan bijna ten onder gaat. Voeg daar een rebellerende kleinzoon aan toe, en je hebt een Griekse tragedie begeleid door een jankende steelgitaar.

Muzikant Cok van Vuuren van het trio Ocobar en Lammers onderkenden die kracht van de levensverhalen van de countrydynastie. Hank Williams is een van die figuren die de mythes belichamen van zijn muziekgenre, zoals Robert Johnson met de Delta blues. In zijn korte leven produceerde de man zo’n 125 liedjes, terwijl hij ook nog zoop en een morfineverslaving had.

Met monologen geschreven door Don Duyns schetst Lammers de onderlinge relaties. Hij zingt verdienstelijk en lijkt een mooie dwarsdoorsnede van de sentimentele opa en kleinzoon, het ongeleide projectiel.

De liedjes illustreren de verhaallijn en laten ook horen waarom Williams wel Hillbilly Shakespeare wordt genoemd. Hij drukt zijn mannensmart simpel, particulier en effectief uit: ‘There’s a tear in my beer cause I’m crying for you dear’.

Maar Lammers is meer een perfecte gids is dan een doorgeefluik van de geest van de Williamsen. Je ziet en hoort meer dan je beleeft. Of, zoals de duivel het meedeelt in een onderonsje met Hank I: ‘Jij geeft stem aan de wanhoop.’ Bij Lammers krijg je het uit de tweede hand.

Frank Lammers (ANP) Beeld
Frank Lammers (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden