Griekse oppergod Zeus was een Bask

Vanaf de top van de Olympus gaf de oppergod leiding aan het scheppen van de Westerse beschaving. Griekenland heet de plek waar het allemaal begon, hebben we altijd geleerd....

CEES ZOON

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

De hele geschiedenis van de Westerse wereld moet herzien worden omdat het uitgangspunt van geen kant deugt. Die schokkende mededeling hebben we te danken aan twee onderzoekers van de Universiteit van Madrid die zojuist een nieuw boek hebben gepubliceerd getiteld De oorsprong van de Basken en andere mediterrane volken. Daarin tonen zij niets minder aan dan dat de voorvaderen van de Basken de ware grondleggers van onze beschaving zijn.

Nationalisten leggen altijd meer ijver aan de dag bij de speurtocht naar de wortels van hun volk dan gewone mensen. Maar de twee wetenschappers in kwestie, de medisch hoogleraar Antonio Arnaiz Villena en de historicus Jorge Alonso Garcia, hebben het spoor wel ongewoon ver teruggevolgd: tot zo'n kleine tienduizend jaar voor onze jaartelling.

Toen leefde er in Noord-Afrika, om precies te zijn in de Sahara, een blank volk. Tussen het tiende en zesde millennium veranderde het gebied langzaam in woestijn, waardoor het volk gedwongen werd zijn heil elders te zoeken. Een deel verkaste naar het Iberisch schiereiland en uiteindelijk naar dat kleine hoekje bovenin dat nu Baskenland heet. Een andere groep trok naar Italië, dat waren de voorouders van de Etrusken. En de derde groep nestelde zich op Kreta.

Basken, Etrusken en Kretenzers, het waren in feite allemaal kinderen van hetzelfde volk. 'Wanneer de Grieken het eiland Kreta veroveren, halverwege het tweede millennium, treffen ze er een heidense religie en symboliek aan die zij tot de hunne maken', schrijven de onderzoekers. 'Zeus, Athena, Dionysus, Saturnus, etcetera, reisden naar het Europese continent met al hun symboliek, die naar Kreta was gebracht door de kolonisten afkomstig uit de Sahara.' Ergo, Zeus was een Baskische god.

De historicus Alonso baseert zich op taalkundig onderzoek. Hij meent de sterke verwantschap te hebben vastgesteld tussen het Baskisch, het Etruskisch en het Minoïsch, de oude taal van Kreta. Het mooiste van alles is dat de laatste twee talen allang verdwenen zijn, terwijl het Baskisch springlevend is.

Zijn co-auteur, immunoloog Arnaiz, staaft de theorie met de resultaten van een genenonderzoek. Dat zou grote genetische gelijkenissen aantonen tussen Noordafrikaanse berbers, inwoners van Toscane (afstammelingen van de Etrusken), Kretenzers en Basken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden