Grensgeval, Better Call Saul en Eisler on the go

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, van theater over de vluchtelingencrisis tot de fijne serie Better Call Saul.

Frits van der WaaAnnette EmbrechtsKevin TomaMark Moorman en Stefan Kuiper
null Beeld
Beeld

1. Theater: Grensgeval (Die Schutzbefohlenen)

Van Elfriede Jelinek door het Toneelhuis. Regie Guy Cassiers. Tournee.

Regisseur Guy Cassiers brengt bij het Antwerpse Toneelhuis Grensgeval, naar Die Schutzbefohlenen van Elfriede Jelinek. Zij schreef dat stuk in 2013, als reactie op de vluchtelingencrisis. Cassiers komt met choreograaf Maud Le Pladec tot een schilderachtige, haast zintuiglijke abstractie, die de complexe thematiek goed invoelbaar maakt.

Theater

Grensgeval

2. Muziektheater: Eisler on the go

Door Kameroperaproject en New European Ensemble o.l.v. Paul Oomens en Machteld Bronkhorst. Tournee.

Scenarist Paul Oomens putte uit de transcripties van de vernederende kruisverhoren waaraan de naar Amerika geëmigreerde Duitse componist Hanns Eisler (1898-1962) in de Koude Oorlog werd onderworpen. Jon van Eerd geeft de groeiende paniek van Eisler uitstekend gestalte. Ook Ekaterina Levental als echtgenote Louise en Vitali Rozynko als aanklager Robert Stripling springen eruit en de musici spelen voortreffelijk.

Muziektheater

Eisler on the go

3. Jeugddans: Sylphides belofte (4+)

Door Lonneke van Leth Producties. Bink36 Theater, Den Haag, 14, 21, 28 mei. Scholentournee

Choreograaf Lonneke van Leth brengt de klassieker La Sylphide (1832) terug naar kleuterformaat, onder de titel Sylphides belofte. Het ballet gaat over een nimf die een boerenzoon het hoofd op hol brengt, aan de vooravond van zijn huwelijk . De hoofdrollen worden mooi gespeeld door de Franse Camille Pidou en de Italiaanse Riccardo Sbrighi.

Jeugddans

Sylphide's belofte

Een scène uit Eisler on the go. Beeld
Een scène uit Eisler on the go.Beeld

4. Beeldende kunst: Christiaan Kuitwaard: Licht en stilte

t/m 9/7, Museum Belvedere, Oranjewoud

Een van de mooiste Kuitwaards in de expositie is een sneeuwlandschapje, Boom (2013). Het is haast niks, dit schilderij: vuil-grijze druppels op een ondergrond die van roomwit naar ijswit verschiet - hoe creëert Kuitwaard zo veel atmosfeer, zo veel kou, met zulke beperkte middelen?

Beeldende kunst

Christiaan Kuitwaard

5. Documentaire: I am not your negro

Regie: Raoul Peck

Even dwingend als onweerstaanbaar wekt regisseur Peck zijn inspirator, de Amerikaanse schrijver en burgerrechtenactivist James Baldwin tot leven. Archiefmateriaal van segregatie, rassenrellen, demonstraties en blind politiegeweld loopt weerzinwekkend soepel over in hedendaagse nieuwsbeelden. Beelden waarbij Baldwins tekst, streng hartstochtelijk voorgedragen door Samuel L. Jackson, klinkt alsof die in het hier en nu is geschreven.

Documentaire

I am not your negro

6. Serie: Better Call Saul - seizoen 3

Geschreven door Vince Gilligan en Peter Gould. Met Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Rhea Seehorn. Op Netflix.

Better Call Saul, seizoen 3, begint jaren na Breaking Bad, de serie waar we hoofdpersonage Saul Goodman oorspronkelijk van kennen. Net als in Breaking Bad draait de serie om kleine beslissingen die grote morele gevolgen hebben. We weten als kijkers al dat het Goodman niet lukt op het rechte pad te blijven, maar hoe zal het aflopen met zijn broer Chuck (topadvocaat met elektromagnetische hypergevoeligheid) en met zijn vriendin Kim Wexler (de geweldige Rhea Seehorn)? Dit seizoen schuift Better Call Saul nadrukkelijk het universum van Breaking Bad binnen, wanneer we Gus Fring (Giancarlo Esposito) opnieuw ontmoeten.

Serie

Better call Saul

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden