Tv-recensie Haro Kraak

Gregory Sedoc heeft, met of zonder shirt aan, een talent voor televisie

Ze hield het tijdschrift omhoog en liet de blote torso voor zich spreken. ‘Je begrijpt ook wel waarom we jou hebben uitgenodigd’, plaagde Eva Jinek haar gast Gregory Sedoc, covermodel voor de VARA Gids. Zijn lijf oogde afgetraind, maar zelf vond Sedoc (37) dat hij weleens strakker was geweest, bijvoorbeeld toen hij in 2007 Europees Kampioen hordelopen werd.

Het is wel functioneel naakt, zei Jinek, want ook in zijn nieuwe programma Sportlab Sedoc is het atletische lichaam van Sedoc veelvuldig te zien. Allemaal in dienst van de wetenschap (en, vooruit, de kijker). Aan sport is nauwelijks te ontkomen op tv, maar naar mijn weten ontbrak er tot op heden een sportprogramma dat specifiek op innovatie en technologie inzoomt.

Sedoc maakte in 2017 naam als tv-persoonlijkheid toen hij voor de NOS het WK Atletiek analyseerde. Sportanalyses staan doorgaans gelijk aan feitenvrije krompraat, maar Sedoc viel op door zijn heldere formuleringen en gedetailleerde uitleg over techniek. Zijn torso was toen nog bedekt door een ragfijn blauw kwartet van blazer, wollen trui, overhemd en das.

Sportlab Sedoc. Beeld AvroTros

Collega Frank Heinen stelde op deze plek voor om Sedoc voortaan bij alle sporten in te zetten, en hup, ook meteen in alle talkshows. Wellicht las een wakkere medewerker van AvroTros toen mee. Hoe dan ook: een goed idee van de omroep om de oud-hordeloper deze terreinen van de sport, waar juist nu volop ontwikkelingen plaatsvinden, te laten onderzoeken.

De eerste aflevering ging dinsdag op NPO 2 over stress en hoe onder hoge druk in een flow te komen. Het stresshormoon cortisol, zo leerden we, doet ook veel goeds voor het lichaam. Je wordt er energiek en alert van. Cortisol heeft het leven van menig oermens gered tijdens het jagen.

Sedoc sprak met de broertjes De Boer, die beiden – u weet het helaas nog wel – op cruciale momenten bezweken onder de stress. De dag voor de gemiste strafschop in de halve finale van het EK 2000, had Frank de Boer nog ‘veertig, vijftig keer’ geoefend. ‘Ik ben ervan overtuigd dat ik dat nooit had moeten doen.’

De zogenaamde cirkeltheorie vormde het kader van de aflevering. Wie in de eerste cirkel zit, legde sportpsycholoog Rico Schuijers uit, denkt alleen aan de taak voor zich. Per cirkel wordt de afleiding en de stress groter, in eerste instantie irritatie uit de directe omgeving, daarna wat de buitenwereld van je zal denken, totdat je in de zesde cirkel tegen jezelf zegt: ik ga genadeloos op mijn bek, ik moet hier weg.

Tot grote inzichten leidde de eerste aflevering verder niet. Daarvoor was stress wellicht toch een te ongrijpbaar fenomeen. Dat zal volgende week als het over genen gaat wel goed komen. Want dat Sedoc – met of zonder shirt aan – een talent voor televisie heeft, behoeft geen wetenschappelijke onderbouwing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.