Gregory Porter brengt ode aan held Nat King Cole, maar kan zijn croonergeluid niet evenaren

CD (jazz) - Nat 'King' Cole & Me

Jazz-zanger Gregory Porter was van kinds af aan geobsedeerd door de muziek van Nat King Cole. Het waren mede zijn platen die hem zijn stem gaven, zei hij wel eens. Op Nat 'King' Cole & Me zingt Porter zijn favoriete liedjes van the King, waaronder veel overbekend repertoire als Smile, Nature Boy en Miss Otis Regrets.

Gregory Porter tijdens een concert in juli 2016. Foto epa

De door Vince Mendoza geschreven arrangementen zijn fraai. Het London Studio Orchestra speelt met precies de juiste, aan Nelson Riddle refererende stroperigheid.

Nat 'King' Cole & me

Jazz (***)
Gregory Porter
Blue Note/Universal

Maar Porter zelf heeft niet altijd het perfecte croonergeluid in huis. Mona Lisa had bijvoorbeeld best wel wat romiger gemogen. Dan is de nieuwe versie die hij opvoert van zijn eigen When Love Was King een stuk geslaagder. Hier ligt zijn stem precies goed tegen de strijkers aan en zijn Porters fraseringen minder stijf.

Mooie liedjes verder, maar toch ook een beetje jammer dat de fascinatie van Porter alleen de ballads van Nat King Cole betreft. Een paar uitwerkingen van diens baanbrekende trio-opnamen waren welkom geweest.

Meer over