Green Equilibrium

Om biodiversiteit te waarborgen is ideeëndiversiteit een vereiste

Flinke zeebaarzen patrouilleren er weer, en er scharrelen kreeften over de bodem. De instelling van een zeereservaat rondom het Californische eilandje Santa Cruz heeft resultaat gehad. Voormalig hoogleraar biologie aan de universiteit van Californië Christopher Wills kan het weten, want hij bezocht als beginnend wetenschapper in de jaren 1960 al Santa Cruz, toen door overbevissing de Californische wateren akelig leeg raakten.

Green Equilibrium verhaalt over de reizen die Wills met zijn vrouw maakte langs plekken met bijzondere ecologische waarde. Hij beleeft benijdenswaardige avonturen en schiet de vele foto's van exotische natuur in zijn boek. Maar zijn missie is vooral om te laten zien hoe de onderlinge relaties tussen dieren, planten en natuurlijke hulpbronnen de natuur in balans houden en hoe inzicht daarin de mens kan helpen de natuur niet nog verder te vernielen.

In een doorlopende cursus basis-ecologie legt Wills uit waarom kleine natuurreservaten makkelijker soorten verliezen dan grote beschermde gebieden. Dat het weghalen van kleinere prooidieren, zoals stropers doen in Thais oerbos, funest is voor grote roofdieren als tijgers. Hoe het opvissen van zulke 'top-predatoren' bij Filipijnse koraalatollen eveneens een verarmd ecosysteem oplevert. Terwijl die biodiversiteit volgens Wills de evolutionaire flexibiliteit oplevert die de natuur kan redden. Intrigerend.

Maar Wills gaat verder, via uitweidingen over menselijke evolutie en de ontwikkeling van onze hersenen: met de oplossingen die zeven miljard aardbewoners met hun diversiteit aan ideeën kunnen aandragen, is het groene evenwicht veilig. Daarover blijft de uitleg helaas nogal onevenwichtig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden