Drama

Great Expectations

Deze film lijkt vooral bedoeld voor mensen die het boek niet kennen

Pauline Kleijer

Talloze film- en televisiebewerkingen bestaan er van Great Expectations, Charles Dickens' roman uit 1861. Soms werd het verhaal van de smidsknecht Pip, die opklimt binnen de Britse klassenmaatschappij, naar moderne tijden vertaald. In de meeste gevallen werd het boek trouw gevolgd. Een van de bekendste verfilmingen valt in die laatste categorie: David Leans klassieke drama uit 1946.

De nieuwste versie van Great Expectations, geregisseerd door Mike Newell (Four Weddings and a Funeral, Harry Potter and the Goblet of Fire), put rijkelijk uit de film van David Lean. Er zijn opvallend veel overeenkomsten, van de identieke openingsbeelden tot tal van sterk gelijkende scènes. Het lijkt erop dat Newell vooral een remake wilde maken, in plaats van een originele, eigen Dickens-verfilming. De regisseur doet daarmee precies het tegenovergestelde van collega's als Andrea Arnold en Joe Wright, die vorig jaar de klassiekers Wuthering Heights en Anna Karenina nieuw leven probeerden in te blazen.

Dat is opmerkelijk. Wie zit er eigenlijk te wachten op weer een Great Expectations, wanneer die zo sterk lijkt op een eerdere? Waarschijnlijk achtte Newell de tijd rijp voor een eenvoudige update. Zijn film lijkt vooral bedoeld voor mensen die Dickens' boek niet kennen en de versie van Lean nooit hebben gezien.

Dickens' oorspronkelijk als feuilleton geschreven, meeslepende verhaal zit vol cliffhangers en mysteries. De weesjongen Pip lijkt voorbestemd voor een simpel, armoedig bestaan, maar dankzij een anonieme weldoener komt daar verandering in. Even is zijn leven een feest. Het welgestelde meisje van zijn dromen lijkt ineens bereikbaar. Pip gaat in Londen wonen, smijt met geld en bouwt belangrijke vriendschappen op, maar wanneer zijn weldoener plotseling opduikt, staat hem een reeks onaangename verrassingen te wachten.

Newell wist goede acteurs te vinden voor de belangrijke bijrollen. Helena Bonham Carter is sterk als de griezelige Miss Havisham en Robbie Coltrane is de perfecte Mr. Jaggers, de Londense advocaat die overal belangen heeft. Ook jonge acteurs als Olly Alexander en Ben Lloyd-Hughes maken indruk.

Dat geldt niet voor hoofdrolspeler Jeremy Irvine, eerder te zien in War Horse. Hij is een aantrekkelijke, maar kleurloze Pip. Het lukt hem niet de film te dragen, waardoor het drama langzaam maar zeker aan kracht inboet. Het maakt deze Great Expectations maar half geslaagd. De film is aardig voor wie het verhaal nog niet kent, maar als hernieuwde kennismaking overbodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden