Gratis Quorant spectaculair mis

Het is – of was, dat is niet helemaal duidelijk meer – oorlog in krantenland, en niet in de laatste plaats omdat nu ook Quote zich met een gratis krant op het slagveld begeeft....

Van het Quote-front heeft de investeerder Boekhoorn in elk geval niets vrezen: De Quorant (ondertitel: Gratis sed non vilis) bewijst slechts dat het maken van een krantje nog heel wat anders is dan een maandblad. Er klopt namelijk nog maar weinig van de inhoud. In het krantje figureert Ben Rogmans nog volop als hoofdredacteur van de nieuwe gratis krant, maar die is door zijn vorige werkgever Wegener voor een jaar verboden bij een concurrent te werken. En de hele Quorant lang is PCM (uitgever van onder meer deze krant) nog volop de minderheidsaandeelhouder van Boekhoorn – een deal die inmiddels is afgeblazen.

Aan de burelen van de redactieloft van Quote buigen ze deemoedig het hoofd. ‘Dit is spectaculair mislukt’, beaamt hoofdredacteur Jort Kelder. Drie weken voor verschijnen lag het krantje al bij de drukker – aanpassingen waren niet meer mogelijk. ‘Ik had er vooraf al mijn twijfels over. Als maandblad moet je nooit actueel willen zijn, zeker niet in zo’n zaak die door tientallen journalisten gevolgd wordt. Ik ben nog nagegaan of het krantje nog uit de Quote gehaald kon worden, maar dat was onmogelijk. Distributie van maandbladen is iets uit de vorige eeuw.’

Om de schade enigszins te beperken, komt Quote op de website quotenet.nl terug op het project en de laatste ontwikkelingen in de wereld van de gratis kranten.

Kelder wijst er tot slot fijntjes op dat de Quorant (‘Gratis, maar niet goedkoop’, maar dus wel een tikje waardeloos) ironisch genoeg een van de laatste projecten was van adjunct-hoofdredacteur Eric Smit. De Quorant was een goede oefening, want hij vertrekt binnenkort naar, jawel: de gratis krant van Boekhoorn.

Jean-Pierre Geelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden