Gratis apps luisteren stiekem mee met de microfoon - en daar heeft u zelf toestemming voor gegeven

Bard van de Weijer bespreekt de logica en onlogica van technologica. Deze week: 'gratis' games.

null Beeld Ellen Mandemaker
Beeld Ellen Mandemaker

Waarmee verdienen ze toch hun geld, al die gamemakers die op zolderkamertjes gratis de aardigste smartphonespellen programmeren? Je zou denken dat daar geen droog brood mee te verdienen valt, ook al riep Neelie Kroes enkele jaren geleden nog dat we in de EU allemaal apps moesten gaan ontwikkelen.

Om toch een centje te kunnen overhouden aan 'gratis' games, passen programmeurs vaak oplichting en bedrog toe. Nu weer blijken sommige apps stiekem mee te luisteren via de microfoon.

Niet per se naar wat u bespreekt met geliefden, de hond en uzelf, maar wat er uit de speakers van de televisie komt. Zodra een game gespeeld wordt, gaat de microfoon stiekem aan en wordt er meegeluisterd. Zo kan achterhaald worden welke tv-commercials er voorbijkomen, en krijgt de gamer op basis daarvan op maat gesneden advertenties voorgeschoteld. Sommige van deze apps (er zijn er naar schatting een stuk of duizend) blijken ook te luistervinken als de telefoon in de broekzak zit. Een enkele game voor kinderen spioneert ook. Gezellig.

De benodigde technologie wordt aangeboden door het bedrijf Alphonso. Dat zich kranig verweerde tegenover The New York Times door te stellen dat gebruikers heus wel wisten dat ze werden afgeluisterd, omdat ze zelf toestemming hadden gegeven voor het gebruik van de microfoon. In de praktijk gaat dat zo: u downloadt de game, start hem op, waarna de vraag verschijnt: mag ik uw microfoon gebruiken? U zegt ja, want u wilt nu weleens dat spel spelen. En dat is het dan. U hebt toestemming gegeven om te worden afgeluisterd. Hartstikke duidelijk.

Alphonso kun je misschien nog betitelen als een schimmige club, maar dit bedrijfje werkt samen met muziekherkendienst Shazam, die onlangs werd overgenomen door Apple. Shazam weigerde te reageren, wat ik ook zou doen als ik net was gekocht voor een kleine half miljard dollar.

De affaire doet denken aan talloze andere gevallen van spionage, zoals de zaklamp-app die in de beginjaren van de smartphone ongemerkt bijhield waar de gebruiker zich bevond, of televisies van Samsung waarvan de microfoon openstond. Softwaremakers zijn onverbeterlijk. Altijd zoeken ze naar manieren om gebruikersdata af te snoepen en anders proberen ze wel hun apparaten schoner (Volkswagen) of sneller (Apple) te laten lijken dan ze zijn.

Wat te doen? Wraak nemen door spionnen om de tuin te leiden. Hoe? Heel eenvoudig: leg de telefoon geregeld een nachtje naast de tv terwijl het diepkunstzinnige kanaal Arte op staat. Kijken wat voor advertenties ze daarbij verzinnen. En daarna de toegang tot microfoon en gps voor bijna alle apps uitschakelen.

O ja, en vergeet dit weekend niet elke pc in huis te voorzien van pleistersoftware om alle nieuwjaarslekken te dichten. Zo'n papieren krant is eigenlijk wel zo makkelijk.

Van de democratische belofte van het internet lijkt weinig over nu bedrijven als Google en Facebook bepalen wat we zien en overheden gretig meekijken. Wetenschappers droegen ideeën aan om internet terug te krijgen. Dit zijn volgens een jury de acht beste voorstellen.

Hoe begin je 2018 veilig op internet? Experts geven tips die u moet weten (en ja: gebruik een wachtwoordmanager)

2017 was een jaar van grootschalige ransomware-uitbraken, en 2018 zal wel niet veel anders zijn. Is het iets om moedeloos van te worden? Nee hoor: het blijft mogelijk zonder ongelukken het web op te gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden