Graskussende heilige krikt de verkoop op

Holy Man van Stephen Herek. Met Eddie Murphy, Jeff Goldblum en Kelly Preston. In 25 theaters, waaronder Cinema 1 en City 1 Amsterdam, Pathé 4 Scheveningen en Pathé 4 Rotterdam....

Jan Pieter Ekker

Zet overdag of 's nachts de televisie op kanaal 5, 6 of 7 en er verschijnt een winkel in je woonkamer. Fantastische hometrainers, allesreinigers en unieke CD-sets, nu extra voordelig geprijsd. Pak de telefoon en bestel snel.

In Holy Man runt Ricky (Jeff Goldblum) zo'n televisiewinkel. Het Good Buy Shopping Network probeert volstrekt overbodige producten te slijten, zoals de vier-seizoenen deurmat en het nóg schoner wassende bolletje. Het is geen succes en yuppie Ricky hangt ontslag boven het hoofd.

Maar dan ontmoet hij G.

G (Eddy Murphy) is een graskussende positivo in een witte jurk, met een gelukzalige glimlach op zijn gezicht. G bezit niks, hij heeft zelfs afstand gedaan van zijn naam. Dat alleen de medeklinker G is overgebleven is geen toeval; daar kunnen later in de film voor de hand liggende woordgrappen mee gemaakt worden als G-spot, G-string en G-shirt.

De rest van de film is al even voorspelbaar. G komt bij toeval in Ricky's programma terecht en krikt - wonderbaarlijk genoeg - met zijn anti-materialistische boodschap de verkoopcijfers op. Ricky is weer het mannetje en dan wordt ook de knappe media-analyste (Kelly Preston) verliefd op hem. Succesvolle mensen zijn immers een stuk aantrekkelijker dan minkukels.

Stephen Herek, die eerder de komedie Don't Tell Mom the Babysitter is Dead regisseerde, wil doen geloven dat de charismatische halfheilige G de opportunistsche, oervervelende Ricky wil helpen, en dat hij met zijn new-age gebabbel heel Amerika aan de buis gekluisterd houdt, zoals Truman Burbank dat deed in The Truman Show.

'Het gaat er niet om wat je verkoopt, maar hoe je het verkoopt', zegt de directeur van het televisiestation, ook al zo'n clichématige haai in een pak. De mislukte satire Holy Man schiet in beide opzichten hopeloos tekort.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden